Gasztronómiai filmek és koncertfilm is szerepel a Müpamozi programjában
Dátum: 2018. október 2., kedd, 9:45

Legendás gasztrofilmek és az első Oscar-díjas színésszel, Emil Jannings-szel készült Az utolsó ember (Der letzte Mannt) című alkotás is látható lesz a Müpamozi idei, október elsején kezdődő szenzonjában.

A gasztronómiai élvezetek számtalan rendezőt megihlettek már a filmtörténetben, idén ezek közül nyújt válogatást az október 1-jén induló Müpamozi vetítéssorozat új szezonja - közölte az intézmény az MTI-vel.

A sort az 1973-as cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálás nyitja, majd Luis Bunuel A szabadság fantomja című provokatív alkotása követi október 15-én. Nem hiányozhat a sorból a Monty Python utolsó nagy filmje, Az élet értelme sem, amelyet november 5-én vetítenek, november 19-én pedig Terry Gilliam Brazil című klasszikusa mesél különleges szemszögből a gasztronómiáról és az életről.

December 3-án a Karen Blixen regényéből készült Babette lakomájából kiderül, hogyan képes egy fogadás ráébreszteni egy közösséget az élet szépségére, de gazdagítja a programot az 1989-es Peter Greenaway-opusz A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője is december 17-én. A Bunuel és Almodóvar filmek hangulatát idéző spanyolosan pikáns Sonka, sonka január 14-én, Tartantino kultikus Ponyvaregénye pedig január 28-án kerül a vászonra.

Nem hiányozhat a sorból a Johnny Depp és Juliette Binoche főszereplésével készült Csokoládé és a dán Anders Thomas Jensen rendezte Zöld hentesek című alkotás sem, ezeket február 11-én és 25-én lehet megtekinteni.

A sorozat házigazdája idén is Réz András filmesztéta lesz.

A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében október 9-én egy különleges vetítésen a filmtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-es némafilmet, Az utolsó embert (Der letzte Mannt) nézheti meg a közönség. Az ikonikus Nosferatut is jegyző Friedrich Wilhelm Murnau rendezte munkát az 1958-as brüsszeli világkiállításon a világ 12 legjobb filmje közé választották. Főszereplője az az Emil Jannings, aki elsőként vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat az Amerikai Filmakadémiától.

A film felújított változatához a francia zeneszerző és zongoraművész, Karol Beffa komponált új zenét, aki a koncerten zongoristaként maga is színpadra lép Filip Presseisen orgonaművész és a Budapest Sound Collective társaságában.

A zenekart Dubóczky Gergely karmester vezényli majd.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ