Magyar dokumentumfilm nyert fődíjat a berlini romani filmfesztiválon
Dátum: 2018. december 12., szerda, 9:08

Bogdán Árpád Gettó Balboa című dokumentumfilmje nyerte a berlini Ake Dikhea? - Romani Filmek Fesztiválja fődíját - közölték az alkotók az MTI-vel kedden.

A hétfőn zárult fesztivál nemzetközi zsűrijének indoklása szerint az alkotás a romákat nem áldozatként, hanem az álmaikért tenni képes emberekként mutatja be. A zsűri méltatta Bordás Róbert operatőri munkáját is - írja közlemény.

A Gettó Balboa a Genezis című játékfilmjével több fesztiválsikert is maga mögött tudó Bogdán Árpád első egészestés dokumentumfilmes munkája, amely a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli életéről, kettejük kapcsolatáról szól.

Az alkotás az iamnewhere, a SpeakEasy Project és a Focusfox Stúdió koprodukciójában készült Ponczók Attila és Csányi Dávid eredeti ötlete alapján. Premierje a Szarajevói Filmfesztiválon volt, azóta több nemzetközi filmfesztivál programjában szerepelt.

A dokumentumfilm a budapesti nyolcadik kerületi roma közösség különleges erőfeszítése nyomán jöhetett létre, majd több év fejlesztés után elnyerte a Magyar Média Mecenatúra Program támogatását. Magyarországi premierje a jövő évi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon lesz - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ