A pécsi Zsolnay-negyedben vetítik Gerebics Sándor Zrínyi-filmjét
Dátum: 2019. január 15., kedd, 8:44

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben ingyenes vetítés keretében mutatják be csütörtök este Gerebics Sándor A régi fény ragyogjon - Szigetvár 1566 című 50 perces dokumentumdrámáját.

Mint az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Gerebics Sándor felidézte, a film Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnökének felkérésére készült. Az alkotás különlegességeként említette, hogy az ismertterjesztő csatornákon népszerű dokumentumdráma műfaja mellett döntöttek: a film végvári játékon és a szakértői megszólalásokon keresztül rekonstruálja az akkori történelmi eseményeket.

A neves szakértők - köztük Hóvári János, Fodor Pál, Négyesi Lajos hadtörténész és Varga Szabolcs történész - mellett a filmben mintegy ötszáz szigetvári hagyományőrző is szerepel. A film ősbemutatóját tavaly októberben tartották Nagykanizsán, Szigetváron decemberben tűzték műsorra - jelezte a rendező.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere egyebek mellett hangsúlyozta: a vetítés célja, hogy a pécsi fiatalok figyelmét felhívják Zrínyi Miklós és a Szigetvárt 1566-ban védők hősies helytállására. A filmbemutató az ismertterjesztés mellett "a nemzeti identitás megerősítéséről és a nemzeti önismeretről is szól" - tette hozzá.

Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes alelnöke Szigetvár kapcsán beszámolt arról, hogy az ottani vár eddig 650 millió forintból megvalósult felújításának következő fázisához várhatóan újabb - 800 millió forintos - forrás érkezik.

Nagy Csaba, Szigetvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a szigetvári felújítások mögött húzódó emlékezetpolitikai koncepciót hiánypótló módon, művészi igényességgel egészíti ki Gerebics Sándor filmje. Varga Szabolcs történész pedig a magyar-horvát kapcsolatok szempontjából méltatta az alkotást, valamint Zrínyi Miklós személyét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Azt hiszem, az Isten azért alkotta meg az embert, mert csalódott a majomban."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ