Díjnyertes dokumentumfilmek, nagyjáték- és rövidfilmek a Finn Filmnapokon
Dátum: 2019. január 28., hétfő, 14:25

Díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket tűznek műsorra az idei Finn Filmnapokon február 6. és 10. között Budapesten a Toldi moziban.

A nyolcadik Finn Filmnapok sorozata Jukka Vidgren és Juuso Laatio rendező Heavy Túra című vígjátékával veszi kezdetét, főszerepben az Impaled Rektum metálbandával. A vetítés után a rendezőkkel és a zenekar énekesével tartanak beszélgetést - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A fesztivál második napján az Antti-Heikki Pesonen rendezte Fejjel előre című fekete komédiát tűzik műsorra. A 2014-es alkotás Helsinki elővárosaiban játszódik, a történet hiányzó fogakról, furcsa barátokról, titkos álmokról és rég elmúlt szerelemről szól. A vetítés után a film főszereplőjével, Armi Toivanennel, Finnország egyik legkedveltebb színésznőjével beszélgethetnek az érdeklődők.

A házsártos című 2014-es film folytatását láthatja a közönség a harmadik napon A házsártos 2. - A jobb napok címmel, Tiina Lymi rendezésében. A fekete komédiában Házsártos a felesége temetése után saját koporsója készítésébe fog, amikor hirtelen betoppan hozzá az unokája. A lány beköltözik, és ezzel a vén, zsörtölődő férfi új kihívásokkal lesz kénytelen szembenézni.

Ugyanazon a napon vetítik még a nemzetközileg legelismertebb finn rendező, Klaus Härö Az utolsó jófogás című alkotását, amelyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. A film betekintést ad a műkincsvásárlás különös világába.

A negyedik napon Virpi Suutari Vállalkozó című dokumentumfilmjét láthatja a közönség. A 2018-ban készült alkotás két, merőben ellentétes finn céget mutat be. Később A hegedűs című drámát tűzik műsorra Paavo Westerberg rendezésében, majd Simo Halinen A fordulópont című filmjét vetítik.

Az utolsó nap kínálata délután egy rövidfilm-válogatással indul, majd az első finn burleszksztárról készült dokumentumfilmet, a Full of Love - Jégről pattant című alkotást mutatják be Iina Terho rendezésében. Zárófilmként pedig Inari Niemi rendező megható alkotását, a Csodaországot vetítik.

Az érdeklődőket a nyitónapon mozgó szaunával, másnap finn metálkoncerttel várják a szervezők. Február 8-án a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Anna Heinämaa forgatókönyvíró tart mesterkurzust, február 9-én pedig a Toldi moziban kerekasztal-beszélgetést szerveznek a kreatív csapatmunka erejéről Paavo Westerberg rendező, Armi Toivonen színésznő és Anna Heinämaa részvételével.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ