Jövő héten kerül a mozikba Szász Attila Apró mesék című filmje
Dátum: 2019. március 8., péntek, 8:41

Március 14-től vetítik a mozik országszerte Szász Attila első mozifilmjét, a fővárosi közönség azonban pénteken az Uránia Nemzeti Filmszínházban közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen láthatja az Apró meséket.

Szász Attilának, A berni követ, a Félvilág és az Örök tél rendezőjének ez az első kifejezetten mozivászonra készült filmje. "Megnyugtató volt az a tudat, hogy ez a film biztosan moziban fog debütálni, de ennek ellenére a többi filmünket is mozifilmes szemlélettel és igényességgel készítettük" - mondta a rendező az MTI-nek adott interjújában.

Az Apró mesék története hónapokkal a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben a férfi saját háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

A Magyar Nemzeti Filmalap 494 millió forintos gyártási támogatásával készült film főhősét Szabó Kimmel Tamás alakítja, a női főhőst Kerekes Vica, férjét Molnár Levente játssza. A forgatókönyvet - ahogy a rendező korábbi filmjeinél is - Köbli Norbert jegyzi.

Szász Attila elmondta, hogy a történet alapötlete most is Köbli Norberttől származik, aki a filmekhez folytatott kutatómunkái során sok inspiráló történettel találkozik. Ezek mind sorsfordító történelmi korszakokban játszódnak, leginkább a világháborúk előtt, közben vagy után, olyan időben, amikor valami változás állt be a társadalomban - fejtette ki a rendező, hozzátéve, hogy ezekben a korszakokban történnek a legizgalmasabb események.

Felidézte, hogy Köbli Norbert egy korábbi gyűjtőmunkája során akadt rá az Apró mesék történetének alapjául szolgáló világháború utáni apróhirdetésekre is, amelyekben hozzátartozók érdeklődnek a háborúban eltűnt fiaikról, férjeikről, rokonaikról.

A szereplőválogatásról elmondta, hogy általában nagy castingokat szoktak tartani és nyitottak mindenkire, akit behívnak. "Egyedül Szabó Kimmel Tamás volt az, aki már az írás pillanatában a fejünkben motoszkált, hogy ideális lenne a főszerepre, de arra a karakterre is megnéztünk sok színészt" - tette hozzá. "Keményen megdolgoznak a színészek azért, hogy megkapják ezeket a szerepeket és ha meggyőznek, elindul egy együttgondolkodás, sőt nagyon sokat hozzátesznek a karakterhez, ami minket is inspirál" - árulta el a rendező.

Az Apró mesékben a főszereplők mellett feltűnik Gyabronka József, Tóth Bercel, Egyed Attila, Tamási Zoltán, Dékány Barnabás, Kiss Diána Magdolna és Bakos Éva is. Az operatőr Nagy András, a zeneszerző Pacsay Attila és Parádi Gergely. A film vágója Hargittai László, látványtervezője Valcz Gábor, jelmeztervezője Sinkovics Judit, hangmérnöke Major Csaba volt.

Mint Szász Attila megjegyezte, "bízunk benne, hogy a közönség szeretni fogja az Apró meséket, hiszen nekik készült. Igazi klasszikus, szórakoztató moziélményt szeretnénk nyújtani ezzel a filmmel".

A rendező jelenleg több új filmterven is dolgozik, köztük egy számára új műfajt jelentő alkotáson, egy lélektani horrorfilmen.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„A gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit."
Edmund Burke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ