A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
Dátum: 2019. március 29., péntek, 8:27

Várkonyi Mihály, a kolozsvári filmfelvételek egyik legfoglalkoztatottabb színésze, a magyar filmek első férfisztárja 1891. március 31-én született Kisvárdán. A Magyar Hollywood Tanács két éve a színész szülővárosában tudta megrendezni a megemlékezést, 2018-ban pedig március 31-ét Várkonyi Mihály-emléknappá nyilvánította. A Tanács idén Budapesten tartotta meg a világhírű színészről - immár hagyománnyá vált - megemlékezését

Várkonyi 1912-ben, a Színművészeti Akadémia másodévének elvégzése után került a kolozsvári színház társulatához. Összesen 38 magyar némafilmben játszott. 1924-ben Hollywoodba szerződtette. Ezekben az években vette fel a Victor Varconi nevet, mely hamarosan világhírűvé vált. Számos amerikai és európai szuperprodukció főszerepét játszotta el. Legemlékezetesebb közülük a Pompei végnapjai. Kelet-európai akcentusa miatt a hangos film megjelenése után külföldi, akcentussal beszélő karaktereket alakított. 1930 és 1959 között több mint 50 filmben szerepelt. 1976-ban, szívroham következtében halt meg Santa Barbarában.

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke megemlékezésében bemutatta Várkonyi Mihály filmes szakmai életét, sikereit. Hangsúlyozta, hogy a világhírű színész méltatlanul kevés figyelmet kap szülőföldjén. A Magyar Hollywood Tanács sok más, magyar származású hollywoodi sztár szülőhelyén emléktábla állításában vett részt. Ez a határozott szándéka Várkonyi Mihály szülővárosában is. Az est vendége Domján Kata filmszínésznő volt.

Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület


(OS)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Az ördög nem alszik, legalábbis nem akárkivel."
Sándor György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ