Médiatanács: kilenc új online sorozat készítését és filmfesztiválok nyerteseit támogatják
Dátum: 2019. március 29., péntek, 8:52

Kilencmillió forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az online tartalmakat támogató Neumann János-pályázatban, emellett három hazai és egy határon túli filmfesztivál díjaihoz ajánlott fel pénzjutalmat összesen 3,5 millió forint értékben - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, kilenc pályázó - köztük két határon túli - kapott összesen kilencmillió forint támogatást a Magyar Média Mecenatúra Program online tartalmakat támogató Neumann János-pályázatának tavalyi harmadik fordulójában.

A támogatásból folytatódik a Tiltott kastélyok című sorozat az olaszteleki Daniel-kastélyról a magyaridok.hu-n és ugyanezen a portálon a pitypang és a medvehagyma bemutatását és felhasználási módját ismertetik majd a Természetes egészség új epizódjai.

A XX. század három jelentős magyar orvosának pályáját és személyiségét eleveníti meg a Fehérköpenyesek című ismeretterjesztő portréfilmsorozat az sztv.hu-n, és Csaroda, Huszt és Nagyszekeres református templomait láthatják majd a nézők az Élő templomok új részeiben a mandiner.hu-n. Két sorozat készül a ctv.hu-ra: a Trianon 100 a békeszerződéshez vezető történelmi folyamatokat mutatja be, a Védett vezetők című sorozat pedig azt vizsgálja, milyen szerepet játszott a politikai rendőrség a pártállami vezetés mindennapjaiban. A magyar Rocco és fivérei a Nemzeti Színház vidéki színészeivel a szülőföld elhagyásának és a színészi hivatás megtalálásának témáit dolgozza majd fel a bonumtv.hu oldalon, öt részben.

Két határon túli pályázó is kapott támogatást: egykor patinás Maros menti, radnóti, kutyafalvai és marosújvári kastélyokhoz viszi közelebb a nézőket a Történelem a Maros sodrásában három új epizódja a filmdzsungel.hu-n, és erdélyi történelmi amatőr- és kísérleti filmesekről is készül egy háromrészes sorozat a kulturpart.hu oldalra - írták.

A testület döntött filmfesztiválok támogatásáról is. A testület 500 ezer forinttal támogatja az augusztus 21-25. közötti 26. Országos Diákfilmszemle nyertesét, az április 30. és május 4. között zajló Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét elnevezésű rendezvényen pedig a tanács 500-500 ezer forintot ajánl fel a legjobb magyar dokumentum- és rövidfilm kategória nyerteseinek. A BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (augusztus 27. és szeptember 1. között) a legjobb magyar fikciós- és animációs film javára ajánl fel a tanács 500-500 ezer forintot. A 19. Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemlén (október 3-9. között) a médiatanács egy-egy millió forintos pénzdíjjal támogatja a Sárga Csikó-díj és a Filmgalopp fődíj nyerteseit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ ...a békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé."
Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ