Két filmje vetítésével köszöntik a Kossuth-díjas Hildebrand István operatőrt
Dátum: 2019. április 4., csütörtök, 10:05

A Jelenetek egy operatőr életéből című 2015-ben készült portréfilmmel és A veréb is madár című 1968-ban készült szatirikus vígjáték vetítésével köszönti a filmalap és az Uránia Nemzeti Filmszínház jövő pénteken Hildebrand István operatőrt, akit munkásságáért idén márciusban Kossuth-díjjal tüntettek ki.

Hildebrand István a magyar filmművészet számos monumentális történelmi filmalkotásának sikeréhez hozzájáruló, kimagasló színvonalú operatőri munkája elismeréseként vehette át az állami elismerést - idézi fel a Magyar Nemzeti Filmalap közleménye.

Az operatőr nevéhez többek közt olyan filmek köthetők, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Sztrogoff Mihály vagy a Psyché.

Kocsis Tibor és Konecsny Emőke Jelenetek egy operatőr életéből - Hildebrand István legendáriuma című portréfilmjének vetítése után Hildebrand Istvánnal Kocsis Tibor rendező beszélget április 12-én.

A veréb is madár Hintsch György 1968-ban forgatott szatirikus vígjátéka egy jellegzetes, Nyugatnak szánt "east anzixfilm" volt, amely egyszerre figurázta ki a magyar szocializmust és a balatoni extra szolgáltatásokban dúskáló kapitalistákat. A történet többszörös csavart vesz, miközben Hildebrand István a korabeli analóg technikával olyan bravúrokat hajtott végre, mint például az önmagával koccintó ikerpár nagyjelenete, a divatbemutató plánparalel üvegekkel megsokszorozott prizma-látványa, vagy az egy szál prémmel "felöltöztetett" Medveczky Ilona fényképezése is.

A veréb is madár digitális restaurálását a Magyar Nemzeti Filmalap filmfelújítási programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor készítette el Hildebrand István közreműködésével. A restaurált változat az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz először április 12-én lesz látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ Csak egy szót kell a templomban kimondanod, hogy megházasodj, és csak egy nevet álmodban, hogy elválj."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ