Fiatal filmesek készíthetik el első mozifilmjüket a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával
Dátum: 2019. április 5., péntek, 11:19

Fiatal filmesek készíthetik el első mozifilmjüket a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával; a pályázat idei nyertesei között Csáki László és Felszeghy Ádám, Dér Asia, Fazekas Máté Bence, Mayer Bernadette, valamint Szilágyi Fanni filmterve is megtalálható.

A Filmalap Inkubátor Programjának tíz döntőse személyesen mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek és a zsűrinek a Corvin moziban megrendezett teltházas pitchfórumon - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Filmalap célja a 2015-ben indított kezdeményezéssel a pályakezdő filmesek innovatív alkotói bemutatkozásának támogatása.

A zsűri döntése és a szakmai közönség szavazatai alapján a nyertesek között van Csáki László és Felszeghy Ádám Kék Pelikan című filmterve. Az animációs-dokumentumfilm az 1990-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát mutatja be, három barát történetén keresztül, akik meghekkelik a rendszert.

Dér Asia Nem haltam meg című dokumentumfilmjének szinopszisa szerint az életimádó műkincskereskedő 51 évesen megtudja, hasnyálmirigy-rákja van. A túlélés esélye alig 5 százalék, ő mégis megváltásként tekint betegségére - hiszi, ha megváltozik és új emberré válik, túléli.

Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmterve egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló öreg néni heroikus küzdelme egy napba sűrítve.

Mayer Bernadette Szemem fénye című művének főhőse egy érettségi évében járó fiú, aki együtt él fiatalos anyjával, ám életük felborul, amikor a nő megvakul. Egyre fojtóbban ragaszkodó anyja mellett családfenntartóvá, ápolóvá kell válnia, míg sorra veszíti el a számára fontos dolgokat. Ebben a présben egyszer csak már nem lehet megmaradni.

Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi című filmterve egy egypetéjű ikerpárról szól, amelynek mindkét tagja ugyanabba a férfiba szeret bele, aminek hatására kénytelenek az addig jól palástolt, hétköznapi nyomorultságukkal szembesülni.

A Corvin moziban megrendezett pitchfórumon a program tíz döntőse személyesen mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek, valamint a rendezvény zsűrijének, amelynek tagja az idén Berkes Júlia producer, Bognár Péter forgalmazási szakember, Szilágyi Zsófia filmrendező (Egy nap), Zomborácz Virág forgatókönyvíró-rendező (Utóélet) és Zurbó Dorottya dokumentumfilm-rendező (Könnyű leckék) volt.

A Filmalap idén először a Corvin moziban tartotta a rendezvényt, mert a nagy szakmai érdeklődés miatt a korábbi helyszín, a Toldi mozi már túl kicsinek bizonyult.

A közleményben Havas Ágnest, a Filmalap vezérigazgatóját idézik, aki szerint az Inkubátor Program kiváló példa arra, hogy egy átlagos mozifilm költségvetéséhez képest jóval alacsonyabb költségből, sok lelkesedéssel olyan sikeres alkotások valósíthatók meg, amelyeknek a mozikban is lesz értő közönségük és a legnagyobb filmfesztiválokon is sikereket érnek el.

A Filmalap Inkubátor Programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, és olyanok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek.

Az 57 beérkezett pályázat közül 10 jutott be a döntőbe tavaly októberben. A 10 döntős pályázati úton részesült a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. A pitchfórumot a Filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével, több hónapos filmterv fejlesztési folyamat és felkészülés előzte meg.

A pitchfórumon bemutatott 10 döntős filmterv közül hármat a szakmai zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) szavazott meg.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást a Filmalap Inkubátor Programja. A pályakezdő alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ