Frankofón Filmhónapok kezdődnek a Francia Intézetben
Dátum: 2019. április 11., csütörtök, 9:20

A minden eddiginél több nézőt vonzó, és az ország 14 városát bejáró Frankofón Filmnapok után is folytatódnak a vetítések a Francia Intézetben. A Frankofón Filmhónapok keretében különleges mozi-koncert, francia-német filmválogatás és gyerekprogramok is várják a közönséget a tavaszi szezonban - közölte az intézmény az MTI-vel szerdán.

Április 11-én, csütörtökön a 2017-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésért és legjobb első filmért járó díjjal jutalmazott Láthatás című filmet vetítik a Francia Intézetben. Xavier Legrand alkotása a családon belüli erőszakról szól, a film előtt a rendező azonos témájú, Magyarországon még be nem mutatott, Mielőtt végleg elveszne minden című rövidfilmjét is meg lehet nézni - írja a közlemény.

Szintén többszörösen díjnyertes a Manta Ray című francia-thaiföldi film, amelynek magyarországi premierje április 30-án lesz a Francia Intézetben. A film egy fiatal thaiföldi halászról szól, aki egy sebesült férfit talál az erdőben. Megmenti az idegen életét, nevet is ad neki, és bár beszélni nem tudnak egymással, összeszoknak. Ám egy nap a halász nem tér haza a folyóról. A vetítés után a film zenéjét szerző Snowdrops francia zongorista duó koncertje következik.

A rendhagyó vetítések sorozatban június elsején az Angyalkám című filmet láthatják az érdeklődők Marion Cotillard-ral a főszerepben. A cannes-i filmfesztiválon tavaly bemutatott alkotásban a világhírű színésznő egyedülálló, fiatal anyát játszik, aki egy nap hirtelen lelép, és sorsára hagyja nyolcéves kislányát.

A március végén elhunyt Agnes Varda francia rendezőről április 23-án a Nantes-i Jacquot című film vetítésével emlékezik meg a Francia Intézet. Az 1991-es klasszikus vígjátékot a rendezőnő az egy évvel korábban elhunyt férje, Jacques Demy életéről készítette. Április 25-én pedig a francia új hullám legnagyobb klasszikus alkotásai közül Jean-Luc Godard Bolond Pierrot című menekülős road movie-ját lehet megnézni Jean-Paul Belmondóval és Anna Karinával a főszerepben.

Május folyamán a Goethe Intézet és a Francia Intézet együttműködésének keretében Adásszünet? címmel német és francia filmekből mutatnak be hétrészes válogatást, többek között a 303, a Toni Erdmann, a Frantz és a 3 nap Quiberonban című filmekkel.

A gyerekek számára havonta egy alkalommal kézműves foglalkozással egybekötött filmvetítést rendez a Francia Intézet - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ