Száznál is több programot szerveznek az idei magyar film napján
Dátum: 2019. április 30., kedd, 13:17

Kedden, a magyar film napján száznál is több programot, vetítéseket, előadásokat, közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szerveznek Ankarától Washingtonig 35 városban.

A Magyar Nemzeti Filmalap tavaly rendezte meg először a magyar film napját annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást - idézi fel a Filmalap hétfői közleménye.

A hagyományteremtő céllal indított sorozathoz ebben az évben már több mint száz saját szervezésű programmal csatlakoztak a résztvevők, akik mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, sőt szórakozóhelyeken is szerveznek a régi és az új magyar filmekhez kapcsolódó eseményeket, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciai főosztályának köszönhetően pedig 35 városban összesen 47 vetítést szerveznek a külföldi magyar intézetek Ankarától Limán át Washingtonig.

A Filmalap a világhírű magyar animációra fókuszálva ingyenes vetítésekkel, játékokkal és bulival ünnepel a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínház két vetítéssorozatot indít el kedden Szeleczky Zita és Törőcsik Mari tiszteletére, a Budapest Film Zrt. egész nap magyar filmeket játszik a Művész, a Puskin, a Tabán és a Kino mozik egy-egy termében, a Cirkó az Oscar-díjas Mephistót és Tarr Béla Kárhozat című filmjét tűzi műsorra, a Szimpla Kertben pedig a Sose halunk meg! vetítése lesz a kedd esti program.

A pécsi Apolló moziban klasszikusok lesznek láthatók, a székesfehérvári Barátság moziban ingyenesen lesz megtekinthető Az ember tragédiája, a Könnyű leckék és a Virágvölgy, Gyulán a Romis moziban A miniszter félrelépet és az Egri csillagokat vetítik.

Szolnokon a TISZApART moziban szabadtéren lesz látható az Egy pikoló világos című klasszikus, amelyhez személyenként egy pikoló világos sör is jár, Miskolcon a Grabovsky közösségi térben pedig ajándék pattogatott kukoricával várják a közönséget a Macskafogó vetítésére. A pápai Jókai Mór Művelődési Központ a Pápán és környékén forgatott filmekből indít vetítéssorozatot András Ferenc Végkiárusítás című filmjével kezdve.

A budapesti Anker t romkocsmában a filmzenék kapnak főszerepet kedd este, a Dr. Mező Ferenc Általános Iskolában a videó- és hangvágás rejtelmeibe vezetik be a fiatalokat, míg a Film Destination egy sétára hívja az érdeklődőket a Budai-hegységbe, ahol egy tucatnyi klasszikus magyar film forgatási helyszíne és az egykori "9-es műterem" helye tekinthető meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ