A magyar film napja - Több mint száz helyszínen ünnepelték a magyar filmet
Dátum: 2019. május 2., csütörtök, 14:04

Országszerte több mint száz helyszínen vetítettek magyar filmeket kedden, a magyar film napján, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére idén másodszor ünnepeltek meg az első magyar film bemutatójának évfordulóján.

A tavalyi első kezdeményezés óta rengetegen csatlakoztak a magyar film napjához, így a nagyvárosok mellett számos kistelepülésen is vetítettek az alkalomból magyar filmet - közölte az M5 kulturális csatorna kedd esti műsorában a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

Havas Ágnes kiemelte, hogy az ünnephez az összes hazai filmforgalmazó is csatlakozott, és kedden kedvezményesen adták a magyar filmeket.

Bakos Edit, az Art Mozi Egyesület elnöke elmondta, a művészmozik ismét örömmel vettek részt a magyar film napján, hiszen minden olyan kezdeményezésre szükség van, amely a magyar filmeket népszerűsíti.

A digitalizáció korában egyre bonyolultabb ugyanis a nézőket elérni - figyelmeztetett Bakos Edit, hozzátéve azonban: persze a mozit sokszor siratták már, például a televízió, majd a videólejátszók megjelenésének időszakában. Most az internetes filmletöltések korában kell megtalálni a nézők elérésének új útjait - jegyezte meg.

Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy óriási a szakadék a látványos közönségfilmek és a "nehezebb" témájú filmek nézettsége között, de egy okos támogatási rendszerrel akár háromszoros nézőszámot is el lehetne érni.

Havas Ágnes közlése szerint 2018-ban 361 filmet mutattak be a hazai mozik, ebből 30 volt magyar alkotás, ezért túlzás ekkora növekedést várni a magyar filmek nézettségében.

Azon azonban el lehetne gondolkodni, hogy "a magyar történelem szuperhősei is érnek annyit, mint Amerika kapitány és társai", utalt a színvonalas magyar történelmi filmek szükségességére a filmalap vezetője.

Mint hangsúlyozta, egyre jobbak a magyar filmek, látszik az az Andy Vajna által elkezdett munka, hogy a filmalap egyre nagyobb figyelmet fordít a forgatókönyvekre. Idén ebben továbblépés is várható, mert a filmalap szeptembertől egyéves forgatókönyvíró-képzést indít - számolt be.

Az elmúlt években fontos nemzetközi fesztiváldíjakat nyertek el a magyar filmek, de jó úton járnak a magyar nézők visszahódításában is, noha ezen a téren van még munka - mondta el Havas Ágnes, aki azt is elárulta, hogy az oktatásba is szeretnék bevinni a magyar filmet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ