Június 21-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára
Dátum: 2019. május 9., csütörtök, 9:58

Idén június 21-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára, amelyet augusztus 22. és 25. között ötödik alkalommal rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

Koltay Gábor filmrendező, a zsűri elnöke a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a fesztivál lényege felmutatni azokat az emberi erőfeszítéseket, amelyek a magyarság megmaradása érdekében nagyon sok helyen léteznek.

A versenyben - amelynek kiírása a tudositok.hu oldalon érhető el - azok a rövid filmek vehetnek részt, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.

A legjobb filmek készítői az idén több mint 2 millió forint értékű díjat kaphatnak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezetté 400 ezer forint, a harmadik helyezett díja 250 ezer forint, emellett további különdíjat is kaphatnak az alkotók. A közönségdíj 300 ezer forint, amelyet a tudositok.hu oldalon augusztus 3-ig mért közösségi aktivitás alapján a legnépszerűbb videó érdemel ki.

Bolyáki Attila, a fesztivál alapítója az MTI-nek elmondta, hogy a tudositok.hu oldalra feltöltött versenyfilmekről pontozással dönt a zsűri, és a végleges döntés előtt, augusztus 24-én Szatmárcsekén az alkotók részvételével személyesen is értékelik a filmeket. Az eddigi évek alapján mintegy 50 nevezést várnak, a filmek közül 10-et választanak ki a szatmárcsekei rendezvényen való megmérettetésre, a zsűri személyes értékelésére.

A zsűri tagja Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós online média szakértő.

A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere arról beszélt, hogy a településről mindenkinek elsősorban a Himnusz és Kölcsey Ferenc jut eszébe, hiszen községükben született az alkotás, műveinek nagy részét ott hozta létre, és ott is van eltemetve a költő. Őrizve Kölcsey emlékét a kultúrát támogatják - mondta, hozzátéve, hogy próbálnak jól sáfárkodni elődeik örökségével, megőrizni a magyar kultúrát és átadni az utódoknak.

A sajtótájékoztatón megemlékeztek a fesztivál egyik alapítójáról, Kerényi Imre rendezőről, aki tavaly bekövetkezett haláláig a filmverseny zsűrielnöke volt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Becsaptam az inasomat!...A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig - tudom!"
Kemény Zsigmond
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ