Megnyílt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
Dátum: 2019. június 21., péntek, 10:06

A Magyar népmesék ihlette játszótér átadásával kezdődött meg a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál. A két párhuzamosan zajló eseményen nyolc helyszínen több mint háromszáz film lesz látható június 19. és 23. között.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára a kecskeméti rajzfilmstúdió melletti Hankovszky ligetben kialakított Népmese játszótér átadóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere gondolatait osztotta meg.

Mint mondta: a magyar népmesék történetein évszázadok óta generációk nőttek és nőnek fel. Előbb a szülők, nagyszülők mesélték a gyermekeknek, később megjelentek az első irodalmi gyűjtések, majd Kecskeméten megszületett az értéket őrző, teremtő és átadó animációs filmváltozat.

A játszótér létrejötte egy újabb szintet jelent, a magyar népmese itt már nemcsak az érzékszervekre hat, hanem a játékon keresztül az élet szerves részévé válik, így a gyermekek játszva, mozgás közben ismerkedhetnek meg a magyar hagyományokkal, a történelemmel, a kultúra szépségeivel - tette hozzá.

A helyettes államtitkár kiemelte: a magyar oktatási rendszer biztosítja, hogy a gyermekek egyszerre jussanak a birtokába a modern tudásnak és a keresztény, európai értékeknek.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a gyermekek mind otthonukban, családjuk körében, mind az óvodában, iskolában olyan környezetben lehessenek, amely biztosítja számukra a testben és lélekben egészséges, harmonikus légkört, és azt a megfelelő ismeretanyagot, amely megalapozza az identitást, az egyén viszonyulását embertársaikhoz, a társadalomhoz, a több ezer éves magyar hagyományokhoz és a keresztény értékekhez.

A mintegy 40 millió forint önkormányzati forrásból kialakított Magyar népmesék tematikájú játszótér elemeit Kő Boldizsár képzőművész tervezte, akinek nevéhez olyan különleges mesejátszótér fűződik szerte Magyarországon, mint a Millenárison a Zöld Péter, a visegrádi Mátyás király játszótér vagy a Benczúr-kert.

A Népmese játszótéren olyan játékelemek épültek, amelyeket egyszerre több gyermek is tud használni, akár egymást segítve. A játszóeszközök között van sárkányvár, rajzfilm- és körhinta, pásztoros mókuskerék, Kecskemét város homokozója, valamennyi hangulatában népmesei elemekkel.

A játszótér átadásával megnyílt 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál, amelynek versenyprogramjába - a több mint 200 beérkezett magyar nevezésből - két egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került, emellett mintegy 30 film az információs programba.

Az európai versenyben 5 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 tévéfilm látható, valamint 12 animációt vetítenek versenyen kívül.

Az animációt ünneplő programsorozat idén is népszerűsít egy földrészt, ezúttal az afrikai filmtermésből látható válogatás, de a kontinens motívumai elevenednek meg fényfestés keretében is a Katona József Könyvtár homlokzatán június 21-én. Emellett külön blokkot szentelnek a kortárs japán animációnak a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából.

A fesztiválon előadást tart a most készülő Toldi-sorozatról Jankovics Marcell, munkásságába vezet be Michael Dudok de Wit, amerikai animációs tapasztalatairól beszél Csupó Gábor, Orosz István pedig az animációs filmkészítésig vezető útját mutatja be.

A fesztiválon kiállítás látható Ishu Pathel, Csáki László, Haui József, Bognár Éva Katinka, valamint Horkay István munkáiból. A rendezvényen bemutatják Varga Zoltán legújabb könyvét, amely a kecskeméti rajzfilmstúdió történetét dolgozza fel, valamint Kollarik Tamás és Fülöp József Magyar Animációs Alkotók I. című riportkötetét, amelyben magyar animációs alkotókkal készült interjúk olvashatók. A zenei fellépők között van a Muzsikás együttes, a Kaláka együttes és a Ballet Senegal nevű formáció.

A világ animációs fesztiváljait bejárt Ruben Brandt, a gyűjtő, valamint a Salamon király kalandjai című egész estés alkotások mellett a magyar rövidfilmes versenyprogramban debütál itthon Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis. Szintén a rövidfilmek között látható Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékének készített. A rendezvényen vetítik először nyilvánosan Rófusz Ferenc új alkotását, Az utolsó vacsorát.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ