Oscar-díj - Lengyelország Jan Komasa Corpus Christi című filmjét nevezi a legjobb nemzetközi film kategóriában
Dátum: 2019. szeptember 14., szombat, 12:59

Jan Komasa Corpus Christi című filmjét nevezi a legjobb nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra Lengyelország - közölte pénteken a lengyel Oscar-bizottság.

"A Corpus Christi univerzális, megindító és provokatív történet az ember spirituális átalakulásáról, új nézőpontból közelít az Istenbe vetett hithez. Egy fiatal művész, érett, bölcs filmje" - fogalmazott a bizottság.

A bejelentés néhány nappal a film velencei filmfesztiválon tartott világpremierje után történt. Az alkotás a fesztiválon díjazott lett. A zsűri indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy "a lengyel film világosan ábrázolja jó és gonosz konfliktusát a mai társadalomban".

A Corpus Christi észak-amerikai bemutatóját a szeptember 5-én kezdődött Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották meg.

Komasa filmjét megtörtént események ihlették. A film a 20 éves Daniel (Bartosz Bielenia) története, aki a javítóintézetből kikerülve papnak adja ki magát. Az alkotást a szeptember 16. és 21. között megrendezett gdyniai Lengyel Filmfesztiválon is vetítik, országos lengyel bemutatója pedig október 11-én lesz.

Az amerikai filmakadémia 2020. február 9-én rendezi meg 92. Oscar-díjátadó ceremóniáját Hollywoodban.

A legjobb nemzetközi film kategóriába minden ország egy alkotást nevezhet. A magyar nevezés idén Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje.

Legutóbb Alfonso Cuarón Roma című filmje nyerte az Oscart az akkor még "a legjobb idegen nyelvű filmnek" nevezett kategóriában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőjét."
Gróf Széchenyi István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ