Király Levente alkotása nyerte el a fődíjat a XV. Göcsej Filmszemlén
Dátum: 2019. szeptember 16., hétfő, 8:03

Király Levente Piedone nyomában című dokumentumfilmje nyerte el a fődíjat a jubileumi, XV. Göcsej Filmszemlén, az oklevelet és Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását szombaton, a díjkiosztó ünnepségen adták át Zalaegerszegen, az Art Moziban.

A Zalaegerszegi Televízió által szervezett, 15. filmszemlére kétszer több alkotás érkezett, mint a korábbi években: a hazai és a határon túli alkotók rekordszámú, 115 pályaművet küldtek be. Az összesen közel 34 órás filmanyag közül a legrövidebb az 1 perc 45 másodperces kisjátékfilm, míg a leghosszabb az 1 óra 43 perces dokumentumfilm volt.

A pályaműveket négy - dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetüd és ifjúsági - kategóriában Koltay Gábor filmrendező, Lovass Tibor, a filmszemle alapítója és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi vezetője értékelte.

Koltay Gábor a díjkiosztón elmondta: színvonalas filmek készültek, a fesztivál az elmúlt évek alatt "komoly seregszemlévé" vált. A filmrendező szerint nagyságrendben és minőségben is a dokumentumfilmek a "legerősebbek", emellett izgalmas kisjátékfilmeket mutattak be, ifjúsági kategóriában pedig nagyon sok értékes, "őszinte" alkotás született.

Hozzáfűzte: a zsűri azokat a filmeket preferálta, amelyek segítenek megérteni a 20. század történelmét és a mai világunkat.

Szaknyéri András kiemelte, hogy az ifjúsági kategóriában az alkotók a saját korosztályukat szólították meg a filmjeikkel.

Lovass Tibor az ünnepségen - amelyen Szalay Annamária (1961-2013) családja is jelen volt - felidézte, hogy a filmszemle a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács egykori elnökének a támogatásával indult el. A Göcsej Filmszemle ma már "akadémia, iskola, amely betölti a szerepét a magyar filmiparban" - fogalmazott.

Dokumentumfilm kategóriában Osgyáni Gábor Isonzótól a Piavéig című filmje, kisjátékfilm kategóriában Almási Zsolt Figyelj már oda! című pályamunkája nyerte el az első díjat. Filmetüd kategóriában Margittai Gábor Erdély és Románia "nagy egyesülése" 100 című munkája, ifjúsági kategóriában pedig Szabó Máté Szorul a hurok című filmje lett az első helyezett.

A díjak átadása után bemutatták Király Levente fődíjat nyert alkotását.

A Göcseji Filmszemle kezdetektől a Médiatanács támogatásával valósul meg, a rendezvény lebonyolítását 2015-től a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ