Tíz játékfilmet tűz műsorra az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál
Dátum: 2019. szeptember 24., kedd, 8:09

A tudományos és diákfilmek mellett tíz játékfilmet vetítenek az európai nagyjátékfilmes szekció versenyprogramjában az idei Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválon, amely október 15-én veszi kezdetét Szolnokon, a TISZApART moziban.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a hat napon át tartó fesztiválon a nemzetközi zsűri a látványtervezőket díjazza majd. A kortárs európai filmek legjobbjait kínáló vetítéseken az idén több európai koprodukciós alkotást, szerb elsőfilmes munkát, Karlovy Varyban díjazott észt filmet, történelmi és kosztümös alkotásokat, valamint izgalmas magyar krimit is láthatnak a nézők.

Mint írják, 2019-ben fennállásának 50 éves jubileumát ünnepeli a szolnoki filmfesztivál, amely tavaly felvette az Alexandre Trauner nevet, tisztelegve a magyar születésű Oscar-díjas Trauner Sándor (1906- 1993) látványtervező munkássága előtt.

A rendezvényen az egész estés versenymezőny legjobbjairól nemzetközi zsűri dönt majd: Olivier Gérard francia filmrendező és író, Gárdonyi László több mint ötven magyar produkció, többek között az Egészséges erotika díszlettervezője és a Svédországban élő Borbás István, aki több reklám, illetve rövidfilm mellett két Roy Andersson filmet is fényképezett.

Olivier Gerard, Gárdonyi László és Borbás István mesterkurzust is tart Szolnokon október 16-án, 17-én és 18-án 14 órakor a TISZApART Moziban.

A tíz játékfilmből Csehország két történelmi alkotással képviselteti magát: Az elárult arany című sportdrámával, amelynek története a német megszállás alatt kezdődik és a szovjet megszállás éveiben csúcsosodik ki, valamint Jan Palachnak, a kommunista elnyomás ellen küzdő, az ország jelképévé váló egyetemistának utolsó hónapjait feldolgozó életrajzi alkotással. Ausztria ugyancsak két kosztümös filmmel száll versenybe: a Németországgal közös, Robert Seethaler nemzetközi bestselleréből készült, A Trafikos című filmmel, valamint egy fekete rabszolgafiú évtizedeken átívelő történetével, az Angelóval, amely luxemburgi koprodukcióban készült. Ugyancsak a történelmi darabok közé tartozik A főlakáj című, 45 évet felölelő lengyel családi történet, míg a napjainkban játszódó olasz Sole című filmben a várandós Lena egy család sorsát változtathatja meg gyökeresen.

A tavalyi cannes-i filmfesztiválon szereplő, Az angyal című argentin-spanyol film megtörtént bűnügyet dolgoz fel, míg Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a magyar Fargóként is emlegetett Valan - Az angyalok földje egy erdélyi bányaváros sötét rejtélyeit boncolgatja.

A Martti Helde észt rendező fekete-fehér, Nyomasztó csend című, második nagyjátékfilmje három különféle aspektusból közelíti meg egy testvérpár kapcsolatát, míg Stefan Malesevic rendező Mamonga című filmjének hősei három különböző helyszínen, Boszniában, Montenegróban és Szerbiában küzdenek meg döntéseik következményeivel.

A nemzetközi zsűri október 19-én Alexandre Trauner-díjjal tünteti ki a legjobb látványt nyújtó filmalkotásokat, méltatva a látványtervezők munkásságát, gazdagítva a világ filmes versenyeinek palettáját - olvasható a tájékoztatóban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ