A jövő héten lesz a negyedik budapesti Szlovén Filmnapok
Dátum: 2019. október 1., kedd, 6:40

A jövő héten, október 10-től 12-ig immár negyedik alkalommal rendezik meg a budapesti Szlovén Filmnapokat. A szemlén a magyar közönség három díjnyertes kortárs szlovén alkotást tekinthet meg.

A Szlovén Filmnapoknak a Toldi mozi ad otthont, az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együtt szervezi - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A nyitófilm október 10-én az Elég a lúzerségből című alkotás lesz. A film a 29 éves Spela munkakeresési nehézségeit járja körül pályakezdőként. Az elsőfilmes szlovén rendezőnő, Ursa Menart számos díjat nyert alkotásával, amely őszintén beszél az Y generáció útkereséséről. A mű a 21. Vesna Filmfesztiválon megkapta a legjobb nagyjátékfilm, a legjobb forgatókönyv, valamint a legjobb női mellékszereplő díját is. A vetítés után a nézők találkozhatnak a rendezővel.

Másnap Darko Stante Következmények című alkotását láthatják a nézők. A film főhőse, Andrej nehezen kezelhető tinédzser, aki nevelőotthonba kerül, ahol egyre nehezebb döntéseket kell meghoznia. A film az említett Vesna Filmfesztiválon a legjobb rendező, a legjobb szereplő és a közönségdíjat kapta meg, valamint neki ítélték a tavalyi miskolci Jameson CineFest nagydíját, a 3000 eurós Zukor Adolf-díjat is. (Ott Ok-okozat címen mutatták be a filmet.)

A szemle zárónapján, október 12-én szombaton Miroslav Mandic Játszom, létezem című munkáját vetítik a Toldiban. A történetben egy fiatal színésznő túlságosan belebújik szerepeibe, amelyek megformálásakor a kamera előtt és magánéletében is hasonlóan viselkedik. A film különlegessége, hogy két ismert horvát művész, Goran Bogdan és Lana Baric is játszik benne.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ