Rekordszámú nevezés érkezett idén a Faludi Ferenc Akadémia filmszemléjére és fotópályázatára
Dátum: 2019. november 4., hétfő, 6:10

Rekordot jelentő 440 filmes és 160 fotós nevezés érkezett a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlére és Fotópályázatra. Az előzsűri által legjobbnak ítélt filmes alkotásokat november 27. és 30. között nézheti meg a közönség a budapesti Premier Kultcafé és Moziban, míg a legjobb fotókból a Párbeszéd Házában nyílik kiállítás.

Az idei mustrára húsz országból neveztek filmesek. A neves szakemberekből álló előzsűri többek között amerikai, argentin, brazil, bangladesi, indiai, iraki, iráni, lengyel, német, olasz, orosz, perui, román, török és ukrán alkotók munkáit tekinti meg a napokban - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

Az előző évekhez hasonlóan idén is akadt egy régió, ahonnan kifejezetten sok pályázat érkezett. "Ezúttal Iránból kaptunk nagyon sok filmet és szinte egytől egyig profi munka mind"- idézi a közlemény az előzsűri egyik tagját, Varsányi Ferenc filmrendezőt.

Az idei pályázók között elsőfilmesek és régebb óta a szakmában tevékenykedők is vannak. A legfiatalabb nevező 14 éves, a legidősebb betöltötte a 77-et.

Az évente megrendezett nemzetközi filmes seregszemle és fotópályázat idei témája az ember életét vezérlő motívumokra, a céltudatosságra, az élethivatásra utaló "Hívás" volt. A szervezők legfeljebb 30 perc hosszú kisjátékfilmeket, kísérleti filmeket, animációs- és dokumentumfilmeket vártak, de legfeljebb 60 perc hosszúságú televíziós dokumentumfilmekkel is lehetett pályázni.

A kategóriák győzteseiről az Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, Lázár Kovács Ákos médiakutató, Karl Markovics színész, forgatókönyvíró, filmrendező, Kassay Réka animációs filmes és Ujj Mészáros Károly filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer alkotta zsűri dönt.

Különdíjban részesül a legjobb elsőfilmes rendezés, valamint a legjobb filmegyetemi hallgató által készített alkotás is, emellett a diák- és az ökumenikus zsűri is győztest hirdet a fesztiválon.

A 160 beérkezett fotó, illetve képsorozat javát magyar fotósok készítették. A kategória zsűrijét Wojciech Grzedzinski World Press Photo és Sony World Photography díjas lengyel fotóriporter, Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, fotóriporter, valamint Kosmály Gábor fotográfus alkotják.

A szervezők videós sorozatot is indítanak, amelynek keretében a filmes és a fotós zsűri tagjain kívül a magyarországi fotó- és filmművészet jeles alkotóit kérik fel arra, hogy meséljenek az idei mottóhoz kapcsolódó élményükről. A videókat a filmszemle YouTube-csatornáján, Facebook-, valamint Instagram-oldalán teszik közzé.

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlét november 27. és 30. között rendezik a budapesti Premier Kultcafé és Moziban. A legjobb fotókat november 30. és január 31. között nézhetik meg az érdeklődők a budapesti Párbeszéd Házában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A hajszál a levesben akkor se lelkesít, ha szívszerelmünk fejéről származik."
Busch
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ