Káel Csaba: magyar történeteket bemutató filmekre van szükség
Dátum: 2019. november 4., hétfő, 6:11

Magyar történeteket bemutató filmekre van szükség - mondta el Káel Csaba filmügyi kormánybiztos kedden este az M5 kulturális csatornán.

A sikeres magyar filmek mindig rólunk szóltak, a mi életünkről - hangsúlyozta az Ez itt a kérdés című műsorban Káel Csaba, aki úgy látja: hiteles formában és magas minőségben kell megmutatni a saját életformánkat és múltunkat, mert nagyon erős az amerikai mozgóképes nyomás, sok új film az amerikai életet modellezi.

Káel Csaba szerint közép-európai léptékben is elkellene kezdeni gondolkodni a filmgyártásról és forgalmazásról, olyan koprodukciókat támogatni, amelyek sikerrel szólíthatnák meg a régió 150 milliós piacát.

Az idén elhunyt Andy Vajna 2011-től rendszerszintűen kezdte el a magyar filmes szakma átalakítását, bevezette a forgatókönyv-fejlesztést, és egy teljesen új támogatási rendszert hozott létre - mondta Káel Csaba.

Hozzáfűzte: a magyar filmek elmúlt években tapasztalt nagy nemzetközi sikerei mellett elsősorban azt köszönhetjük Andy Vajnának, hogy egy nagyon szilárd gazdasági alapot épített fel a magyar filmiparnak. Most az a kérdés, hogyan lehet jól használni ezt az örökséget.

A filmügyi kormánybiztos kitért arra is: a jövőben tematikus pályázatokat terveznek kiírni az alkotók számára, valamint további lépéseket fognak tenni a filmszakmában mutatkozó szakemberhiány enyhítésére.

A műsorban Pál Ákos, a Magyar Nemzeti Filmalap új vezérigazgatója kiemelte: nem újdonság számára a filmszakmai terület, hiszen korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseletében felügyelte a Filmalap tevékenységét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ