Nemzetközi díjakat nyert, illetve felújított magyar filmeket vetítenek a 13. Bukaresti Magyar Filmhéten
Dátum: 2019. november 5., kedd, 12:40

Az elmúlt év magyar filmtermését mutatja be a 13. Bukaresti Magyar Filmhét, amelyen nemzetközi fesztiválokon díjat nyert alkotásokat és felújított régebbi magyar filmeket is láthat a román közönség - közölte hétfőn a Balassi Intézet bukaresti központja.

A november 10. és 18. között zajló seregszemle célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt év magyar filmterméséből.

Az idén több romániai filmfesztiválon magyar film nyert díjat, emellett az elmúlt években számos magyar film került romániai moziforgalmazásba, ezért a bukaresti filmhéten hangsúlyos szerepet kap a helyi filmforgalmazókkal folytatott párbeszéd. Ennek egyik mozzanata lesz az a találkozó, amelyen Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója érdemi tájékoztatást nyújt a magyar filmforgalmazásról romániai fesztiválszervezőknek, forgalmazóknak és kritikusoknak.

Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a felújított magyar filmekre, egyrészt a "30 éve szabadon" emlékévhez kapcsolódóan, másrészt annak köszönhetően, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap a 2017-ben meghirdetett filmrestaurálási és filmdigitalizálási programja keretében évi 25-30 magyar játékfilmet újítanak meg. A közönség ezekből láthat néhányat a bukaresti filmhéten.

A Filmarchívum digitalizációs és restaurációs programjára hívja fel a figyelmet nyitófilm, a szervezők Bacsó Péter A tanú című filmjének cenzúrázatlan változatát mutatják be, amely a "30 éve szabadon" emlékév egyik kiemelt romániai filmes eseménye lesz. A cenzúrázatlan változat bukaresti bemutatóján jelen lesz Ráduly György, a Magyar Filmarchívum igazgatója, aki a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program eredményeit ismerteti. A felújított filmek szekciójában láthatja még a közönség a Dargay Attila két rajzfilmjét, a Szaffit és a Lúdas Matyit, valamint a Moszkva tér és a Sodrásban című filmeket.

Az 1989-1990-es kelet-európai és magyarországi változásokra reflektáló szekcióban bemutatják Török Ferenc Moszkva tér, Forgács Péter NémetEgység@Balaton - Mézföld, Gazdag Gyula Magyar krónikák I-II., Schiffer Pál Elektra Kft., avagy bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába, Almási Tamás Tehetetlenül című alkotásait.

A filmhéten lesz a bukaresti premierje számos olyan magyar nagyjátékfilmnek, amely a nemzetközi fesztiválokon már több rangos elismerést begyűjtött, így Pálfi György Az Úr hangja, Bergendy Péter Trezor, Topolánszky Tamás Curtiz, Ujj-Mészáros Károly X - A rendszerből törölve, Nagypál Orsi Nyitva című filmjét láthatja a közönség.

A Bukaresti Magyar Filmhét központi helyszíne idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdióterme, de lesznek vetítések a Bukaresti Egyetem Politikatudományi Tanszékén, a Point Kulturális Hubban, illetve a bukaresti Goethe Intézetben. A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemre egy mesterkurzus keretében ellátogat Almási Tamás filmrendező, Bukarest Kulturális Központjában, az ArCuB-ban pedig a két évszázada Tibetbe induló Kőrősi Csoma Sándorra emlékeznek egy filmkoncerten.

A Balassi Intézet bukaresti székhelyén megtekinthető lesz Damokos Csaba látvány- és díszlettervező egyéni kiállítása.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ