Egy hét múlva kezdődik az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
Dátum: 2019. november 21., csütörtök, 6:57

A Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animáció vetítésével egy hét múlva, november 27-én veszi kezdetét az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyen idén először három kategóriában osztanak ki díjakat.

A december 1-ig tartó fesztivál filmjeit az Uránia Filmszínház mellett a Budapesti Francia Intézetben, az Art+ Cinema moziban és Lengyel Intézetben láthatja a közönség, a szakmai programoknak és a közönségtalálkozóknak pedig a Magvető Café ad otthont - mondta el Liszka Tamás fesztiváligazgató az Urániában tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A fesztivál a Fritzi - egy forradalmi mese című német animáció vetítésével zárul, amely egyben a film magyarországi premierje is lesz. A rendszerváltás harmincadik évfordulójára készült alkotás gyerekszemszögből mutatja be a történelemnek ezt a rendkívüli időszakát. Hozzátette, hogy a film készítésében több magyar alkotó vett részt.

A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása lesz látható, idén először külön kategóriában 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenybe száll, köztük több magyar film. Az egész estés filmek versenyében 5 animációt vetítenek, köztük Isida Hirojasu japán rendező A pingvinek titkos élete című sci-fijét és az ugyancsak japán Juasza Maszaaki legújabb alkotását, a Hullámok hátán című misztikus animét.

Az Anilogue versenyprogramjában láthatja először a magyar közönség a Kabul fecskéi című francia festményanimációt, amelynek idén Cannes-ban volt a világpremierje. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történetet mesél el az afganisztáni tálib uralom idején.

Ugyancsak a fesztivál fődíjáért száll versenybe Salvador Simó rendezése, a Bunuel a teknősök labirintusában című spanyol film, amely Luis Bunuelről, az Andalúziai kutya, Az öldöklő angyal, A nap szépe és A vágy titokzatos tárgya rendezőjéről szól, aki 1932-ben egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog.

A versenyprogramban szerepel még Jean-François Laguionie francia alkotónak a Herceg utazása című új filmje, amelyet akár a Majmok bolygója és a Gulliver keresztezésének is tekinthetünk - emelte ki a fesztiváligazgató, hozzátéve: a filmben a hajótörött majomfejedelmet egy olyan tudóscsalád menti meg és veszi pártfogásába, akiket a saját majomtársadalmuk mindaddig különcként kezelt.

Liszka Tamás kiemelte: az idei Anilogue újdonsága lesz, hogy a rövidfilmes program mellett önálló szekcióban, két korcsoportban szállnak versenybe a kifejezetten gyerekeknek készült animációk. A műsorban a legjobb francia, német, olasz és cseh gyerekanimációk mellett szép számmal szerepelnek magyar alkotók művei is, többek között Glaser Kati Városi legendák sorozatának következő része és Klingl Béla legújabb filmje Boxiról, a kartonkutyáról.

A fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy mindhárom kategóriában ezer eurós díjat osztanak ki a fesztivál zárónapján.

Kitért arra, hogy több külföldi vendég is érkezik a magyar fővárosba, köztük a fesztivál egyik zsűritagja, Janno Poldma észt rendező, aki új alkotását, a világszerte népszerű Lotte-sorozat legújabb moziváltozatát is bemutatja. A Lotte és az eltűnt sárkányok magyar nyelven egyetlen alkalommal, december 1-jén lesz látható az Urániában.

A fesztivál ideje alatt Dargay Attila (1927-2009) Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező halálának tizedik évfordulója alkalmából a szabadkézi rajzait bemutató kiállítást is rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol vázlatrajzokat, képes forgatókönyveket és Dargay korai, kevéssé ismert rövidfilmjeiből készült válogatást is megtekinthetnek az érdeklődők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ A nagyságot az jellemzi, hogy irányt mutat."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ