Novák Emil: az új támogatási rendszerrel több lehetőség nyílik a magyar film előtt
Dátum: 2019. december 20., péntek, 7:26

Pozitív várakozásokkal tekint a szakma a magyar filmet érintő jogszabályi változásokra és a Magyar Filmintézet január 1-jei létrejöttére - mondta el az MTI-nek a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke.

Novák Emil kedvező fejleményként értékelte, hogy növekszik a filmtámogatás összege, így több lehetőség nyílik arra, hogy szélesebb körben, nagyobb költségvetésből készüljenek olyan műfajú filmek is, amelyeket korábban kisebb összegekből forgattak le.

Az új rendszerben elmosódnak majd a különbségek a játék- és tévéfilmes műfajok között, ahogy ez az egész világon megfigyelhető, jó példát mutatnak erre a Netflix sikerei - emelte ki Novák Emil.

A Filmakadémia elnöke hozzátette, hogy az új rendszer reményeik szerint a korábbi mecenatúra hagyományain fog működni az úgynevezett kisműfajok kategóriájában, a játékfilmek esetében pedig az új összetételű döntőbizottság talán új színt is hoz majd a forgatókönyvek kiválasztásában.

Mikor Andy Vajna vezetésével létrejött a Magyar Nemzeti Filmalap, az általa tervezett rendszert már azelőtt kritikák érték, mielőtt elkezdett volna működni - idézte fel Novák Emil, aki szerint most azonban már láthatóak az eredmények. Oscar-díj, Arany Medve, most pedig a Magyar Média Mecenatúra Program fantasztikus, friss sikere: az általuk támogatott filmet, Tóth Barnabás Akik maradtak című játékfilmjét az amerikai filmakadémia beválogatta az Oscar-díj nemzetközi filmek kategóriájának tízes, döntős listájára - sorolta az eredményeket.

"Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz évnek kiemelkedő eredményei vannak, a magyar mozgóképipar pozitív irányba halad" - értékelte az eddig eltelt időszakot a szakember.

Novák Emil a Magyar Filmakadémia egyik legfontosabb feladataként jelölte meg, hogy a magyar film népszerűségét visszahozza mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

Elmondása szerint a Filmintézet egyik újdonsága lesz, hogy támogatásával elindul szeptembertől egy magyar filmeket vetítő, online televíziós csatorna, de a Filmakadémia is próbálja a magyar közönséghez eljuttatni a magyar filmeket: terveik szerint például nyáron Veszprémben és a Balaton környékén szabadtéri mozikba szerveznek vetítéseket.

Értesüléseik szerint a Filmintézeten belül létrejön egy új filmforgalmazási rendszer is, amely minden műfajban követi és segíti a magyar filmek nemzetközi forgalmazását is, hiszen ebben nagy lehetőségek vannak a dokumentum- és tévéfilmek esetében is - számolt be.

Novák Emil hangsúlyozta: az új rendszer egyik garanciája a kormánybiztos, Káel Csaba személye, akit a szakma egyértelműen a legmegfelelőbb embernek tart erre a feladatra.

Mint elékeztetett, a Filmakadémia által első alkalommal odaítélt Magyar Filmdíjat a Magyar Média Mecenatúra Programot kilenc évig vezető Kollarik Tamás kapta, akit köszönet illet a magyar film elmúlt években elért szép sikereiért. A Filmakadémia célja ezzel az elismeréssel a hagyományteremtés: ezentúl minden karácsonykor szeretnének díjazni egy olyan, nem filmes szakembert, aki sokat tett a magyar film sikeréért - tette hozzá Novák Emil.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ A világ nagy emberei általában nem voltak nagy tudósok, a nagy tudósok pedig nem voltak nagy emberek."
Holmes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ