Megvan a Friss Hús teljes magyar versenyprogramja
Dátum: 2020. február 22., szombat, 7:39

Megvan a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztivál teljes magyar versenyprogramja: idén 28 magyar film száll versenybe, köztük 12 női rendező alkotása.

A nyolcadik alkalommal megrendezendő fesztivált március 23. és 29. között tartják Budapesten a Toldi moziban.

Idén Rudolf Olivér és Török Marcell is két-két filmmel lesz jelen a Friss Húson, ahol többek között a többszörösen díjnyertes Dombrovszky Linda, illetve a korábbi Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni új filmje is bemutatkozik - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Bartha Máté Szél viszi című diplomafilmje a Verzió fesztiválon a diák- és elsőfilmes versenyprogramban debütált, és lett a kategória legjobbja. Szőke Abigél az Akik maradtak című alkotás főszereplője két kisfilmben is látható lesz (Vakáció, Reggelim a vacsorád), de Gryllus Dorka, Nagy Zsolt, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Trill Zsolt is feltűnik majd a vásznon. A Friss Húson korábban a legjobb színész díjával kitüntetett Vilmányi Benett a Szabadok című filmben szerepel.

Több alkotásban is fontos szerephez jut majd a zene. A Mónika nem akar a földön járni című film egy harmincas transz nő musicalbetétektől sem mentes álomszerű kálváriáját mutatja be, míg a Mióta velem jár című alkotás a nyolcvanas évek underground Budapestjén játszódik, és Tasnádi Bence alakítja benne a fiatal rockzenész apukát.

Idén hat animációt láthat a közönség, köztük Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotását. A rendező korábban A nyalintás nesze című filmmel versenyzett a Friss Húson, a Szimbiózis pedig olyan nemzetközi fesztiválokon szerepelt, mint a Slamdance, az SXSW vagy Annecy.

Mindezek mellett több alkotás került a versenyprogramba a magyarországi filmes oktatási intézményekből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmekből.

A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak. A díjakat március 29-én adják át.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ