Magyar Mozgókép Szemle - Novák Emil: erős filmtermésből válogat az idei szemle
Dátum: 2020. február 25., kedd, 10:55

Erős filmtermésből válogat a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle szerdától szombatig a Corvin moziban, ahol 59 film és alkotóik versenyeznek a Magyar Filmdíjért - mondta el az MTI-nek az eseménysorozatot a Nemzeti Filmintézet támogatásával szervező Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke.

Novák Emil hangsúlyozta: a Magyar Filmakadémia és a Nemzeti Filmintézet közös célja, hogy a magyar film újra valódi brand legyen és ismét el tudjon jutni a nézőkhöz.

A Magyar Mozgókép Szemle a tavalyi filmtermésből válogat, az előzsűri megpróbálta a saját szempontjai szerint azt a műfajonkénti öt-tíz filmet kijelölni, amely méltó lehet a Magyar Filmdíjra - jegyezte meg. A kiválasztott 59 művet nagy vásznon tekintheti meg a közönség: a televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket 500 forintos áron. A szemlén versenyen kívüli alkotásokat is vetítenek és szakmai programok is színesítik a filmes esemény kínálatát.

Novák Emil felhívta a figyelmet a tévéfilmekre, amelyeknél - csakúgy, mint a játékfilmeknél - külön díjazzák a legjobb alkotást, rendezőt, forgatókönyvet, női és férfi főszereplőt, operatőrt, díszletet, zeneszerzőt, vágót, hangmestert, maszkot, illetve jelmezt.

Mindez tükrözi azt a szándékot, hogy a magyar filmtámogatási rendszer nyisson a ma divatos műfajok, például a tévéfilmek felé: a januárban indult új rendszerben immár több támogatás áll a magyar tévéfilmes alkotók rendelkezésére, akik így remélhetőleg a hatalmas nemzetközi piacon is jobban tudnak majd érvényesülni - mondta el a Magyar Filmakadémia elnöke.

Mint emlékeztetett, a Magyar Mozgókép Szemlét Szabó István Zárójelentés című új filmje nyitja, melynek főszereplője, Klaus Maria Brandauer a szemle díszvendége.

"Az egyetemes filmművészet egyik kiemelkedő színészéről van szó, aki ráadásul immár négy magyar film főszerepében volt látható. Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy el tudott jönni, ráadásul egy olyan film kapcsán, amelyben ismét együtt dolgozott egy klasszikus nagy csapat, amely három Oscar-jelölést és ebből egy Oscar-díjat is elhozott" - utalt Klaus Maria Brandauer, Szabó István és Koltai Lajos operatőr három korábbi, nagy sikerű filmjére, a Mephistóra, a Redl ezredesre és a Hanussenre.

A szemlén a jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Életműdíjas alkotóitól is láthat egy-egy filmet a közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ A félszemű sokkal tökéletlenebb a vaknál, mert tudja, mije hiányzik."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ