Szeptemberben rendezik meg a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztivált
Dátum: 2020. június 17., szerda, 12:09

Új időpontban, szeptember 10. és 16. között rendezik meg Budapesten, a Toldi moziban a koronavírus-járvány miatt márciusban elmaradt Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztivált.

A nyolcadik alkalommal megrendezendő fesztiválon a korábban meghirdetett válogatást vetítik majd, a line-up és a blokkok sem változnak - közölték a fesztivál szervezői kedden az MTI-vel.

A legtöbb szakmai programot is megtartják, de várhatóan az elmúlt hónapokban kialakult, korábban ismeretlen helyzet okozta kihívásokra reflektáló beszélgetések, előadások is bekerülnek a programba. A külföldről érkező szakértők részvétele a szeptemberben érvényes utazási szabályozástól függ. A zsűri külföldi tagjai személyesen, vagy online vesznek részt a bírálatában.

Mint írják, a szervezők számára továbbra is a közönség biztonsága a legfontosabb, ezért a vetítések és egyéb programok a fesztivál idején hatályban lévő egészségügyi szabályozásoknak megfelelően zajlanak majd.

A 8. Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában 17 külföldi filmet vetítenek, köztük három Oscar-jelölt alkotást. A line-up 17 filmje között 6 animáció is lesz, a magyar programba pedig 28 filmet válogattak be, köztük 12 női rendező alkotását.

Rudolf Olivér és Török Marcell is két-két filmmel lesz jelen a Friss Húson, ahol többek között a többszörösen díjnyertes Dombrovszky Linda, és a korábbi Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni új filmje is bemutatkozik. Bartha Máté Szél viszi című diplomafilmje már látható volt a Verzió fesztiválon, ott a diák- és elsőfilmes versenyprogramban debütált, és lett a kategória legjobbja.

Az Akik maradtak főszereplője, Szőke Abigél két kisfilmben is látható lesz (Vakáció, Reggelim a vacsorád), de Gryllus Dorka, Nagy Zsolt, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Trill Zsolt is megjelenik a vásznon, rövidfilmes szerepben. A Friss Húson korábban a Legjobb Színész díjával kitüntetett Vilmányi Benett a Szabadok című filmmel tér vissza.

A zene több filmben is fontos szerephez jut. A Mónika nem akar a földön járni című alkotásban egy harmincas transz nő musicalbetétektől sem mentes álomszerű kálváriáját láthatják a nézők, míg a Mióta velem jár című film a nyolcvanas évek underground Budapestjén játszódik, és Tasnádi Bence alakítja benne a fiatal rockzenész apukát.

Idén hat animáció lesz a Friss Húson, köztük Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása, a rendező korábban A nyalintás nesze című filmmel versenyzett a fesztiválon, a Szimbiózist pedig olyan rangos nemzetközi fesztiválokon mutatták be, mint a Slamdance, az SXSW vagy Annecy.

Ezek mellett több különleges és magas művészi értéket képviselő alkotás került a versenyprogramba a hazai filmes oktatási intézményekből, valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelennek majd a fesztiválon.

A fesztivál díjait szeptember 16-án osztják ki. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, és több különdíjat is kiosztanak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Az igazság nem tesz annyi jót a világgal, mint amennyi bajt okoz a látszata."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ