Animációs kisfilm a tatárjárásról Esztergomban
Dátum: 2020. június 22., hétfő, 8:18

A tatárok Esztergom elleni támadásáról készített animációs filmet az Esztergomi Vármúzeum a Töri-tár program részeként - mondta el az MTI-nek az intézmény kulturális menedzsere.

A filmet rajzoló Kontra-Fritz Lilla hozzátette, hogy a 800 évvel ezelőtti események felidézéséhez az itáliai származású váradi püspök, Rogerius mester Siralmas ének című művét használták, mely részletesen beszámolt a történtekről. A fekete-fehér rajzfilm egy egyedi rajzstílus és egy folyamatosan építkező képalkotó technika kettősével készült el. A történet középpontjában Esztergom és az ostrom alá vett vár áll.

A film egyik legérdekesebb részében kiderül, hog a tatárok először nem mertek átkelni a városnak védelmet biztosító Dunán, majd állatokat hagytak a folyó partján. A magyarok három napos várakozás után magukkal vitték a jószágokat, így már az ellenség is a jégre merészkedett.

A várost harminc ostromgéppel támadták, majd felgyújtották és kifosztották, viszont a Várhegyen épült királyi palotát meg tudták védeni az ott állomásozó spanyol katonák. A feljegyzések szerint csatában itt használtak először számszeríjat Magyarországon.

A rajzfilm az intézmény YouTube csatornáján azoknak a diákoknak is segítség lehet, akik tanulmányaik során szemléletes és tömör összefoglalót keresnek a tatárjárás esztergomi vonatkozásairól.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitelik."
Örkény István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ