Magyar film nyerte a marosvásárhelyi 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját
Dátum: 2020. október 12., hétfő, 8:40

Kölcsey Levente Szünet című filmje nyerte a marosvásárhelyi 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját, amelyet a település önkormányzata ajánlott fel - közölték vasárnap a szervezők.

A vasárnap véget ért seregszemlén több filmet is díjaztak, így a zsűri különdíját az orosz Dina Velikovszkajának ítélték a Kapcsolatok című alkotásáért. A legjobb diákfilmnek járó, Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Almási Zsolt kapta a Figyelj már oda! című magyar filmért.

Simó Sándor emlékdíjban részesült a legjobb elsőfilmért a lengyel Piotr Milczarek az Eső című alkotása. Ezt a díjat a seregszemlét szervező Maros megyei Magyar Demokrata Ifjak Szervezete (Madisz) ajánlotta fel a marosvásárhelyi önkormányzat támogatásával.

Összesen 806 alkotást neveztek be a megmérettetésre, ebből az előzsűri 39-et válogatott be a versenyprogramba. A kiválasztott filmeket húsz országból küldték be, közülük 10 magyar, 3-3 pedig romániai, spanyol, francia gyártású volt. Műfajukat tekintve 19 animáció, 17 kisjátékfilm, kettő dokumentumfilm, egy kísérleti film.

Az idei fesztivált korábban tartották meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt, a fesztivál rövidebb volt, kevesebb programmal, emellett a fesztivál nagyzsűrije online bírálta el az alkotásokat. A zsűri tagja volt Milos Itic szerbiai filmrendező, filmkritikus, Tudor Cristian Jurgiu, Titus Muntean, Tóth Barnabás és Kocsis Ágnes filmrendező és forgatókönyvíró, valamint Visky Ábel filmrendező.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ