Történelmi dokumentumfilmek készülnek a Nemzeti Filmintézet támogatásával
Dátum: 2020. október 30., péntek, 6:36

Tizenkét, televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő történelmi dokumentumfilm támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI).


Az NFI az elmúlt hónapokban hirdette meg a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatait - emlékeztet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a filmintézet.

A kommüniké felidézi: az NFI dokumentum-, ismeretterjesztő-, animációs, tévé-, kisjátékfilm és történelmi dokumentumfilm pályázataira, valamint a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázataira nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.

Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció, 24 ismeretterjesztő alkotás, 8 kisjátékfilm és 10 tévéfilm készül, továbbá 19 sorozattervet fejlesztenek az alkotók.

A tájékoztatás szerint az NFI Televíziós Döntőbizottsága ezen felül döntött 12 történelmi dokumentumfilm gyártásának támogatásáról.

"A szórakoztató, fikciós tartalmak támogatása mellett elengedhetetlen, hogy a múlt feldolgozásban jelentős szerepet vállaló, történelmi témájú alkotások létrejöttét is elősegítse a Nemzeti Filmintézet. (...) A történelmi dokumentumfilmek éppen abban segíthetnek, hogy jobban megismerjük közös történeteinket" - idézi a közlemény Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az NFI igazgatóságának elnökét.

A támogatott alkotások között van az Almási Tamás rendezésében készülő, Onódy, a hatvanas évek császára című film; Pajer Róbert Bethlen István életét és a két világháború közti Magyarországot bemutató munkája, valamint Fekete István író, a "bereki ember" portréja, Bertha Lívia rendezésében.

Czibor Zoltánról, az Aranycsapat világhírű futballistájának tündökléséről és drámájáról Koltay Gábor rendez filmet; Szebeni Zsuzsa pedig a két világháború közti Kolozsvár emblematikus alakjáról, írók és költők múzsájáról, Szilvássy Caroláról fog forgatni.

Jamrik Levente a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében avatja be a nézőket a Kádár-rezsim titkos, állami drogkereskedelmébe Vörös narkó címmel készülő alkotásában. Gulyás Gyula Orcátlan dolgok címmel forgat "historikus szembesítést a velünk élő történelemmel"; Mózes Gergely Mindhalálig címmel az 1944-es budapesti ostrom árnyékában Baránszky Tibor pap és Kun András nyilas szerzetes párhuzamos történetét meséli el.

Király Attila az 1956-os forradalom új arcát mutatja be egy maroknyi, Angliába menekült magyar szemtanú szemszögéből. Korábban soha nem látott archív felvételek szerepelnek Lavro Ferenc Több tízezer ártatlan vajdasági emlékére címmel készülő alkotásában. Kiss Sándor és Skrabski Fruzsina Megörökölt gyalázat címmel készíti az Elhallgatott gyalázat című film folytatását. Kilencszáz éves székely hagyományra, a fiatalok férfivá válásának pillanatára, a berukkolásra építi Pataky Csaba A magyarság keleti őrszeme címmel készülő filmjét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ