A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
Dátum: 2020. december 5., szombat, 8:28

A Magyar Hollywood Tanács december 5-ét Pressburger Imre-emléknappá nyilvánította.

Pressburger Imre Oscar-díjas angol forgatókönyvíró, filmrendező és producer 1902. december 5-én született Miskolcon. Németországban, az UFA filmstúdiónál kezdte karrierjét, keresett forgatókönyvíró lett.

Berlinben a náci hatalomátvétel után lehetetlenné vált a helyzete, így több filmes kollégájával együtt elhagyta Németországot. Számos magyar filmestől eltérően, nem Hollywoodban, hanem Angliában telepedett le 1935-ben. Korda Sándor bemutatta Michael Powell rendezőnek, akivel rendkívül sikeres együttműködés vette kezdetét.

A The Archers (Az Íjászok) néven ismertté vált szerzőpáros tucatnyi filmet írt és rendezett együtt, többek között olyan klasszikusokat, int a Blimp ezredes és a 49-es szélességi fok, melyért Pressburger 1942-ban Oscar-díjat kapott.

Tizenhét éves együttműködésük kihagyhatatlan a brit filmtörténetből. Leginkább maradandót a zenés film műfajában alkottak, melyek közül a legismertebb a Piros cipellők című mozi, amely minden idők legnézettebb angol filmje lett. A Brit Filmintézet 1978-ban különdíjjal emlékezett meg Pressburger és Michael Powell együttműködéséről, 1982-ben a velencei filmfesztiválon életművükért Arany Oroszlán díjat kaptak.

Miskolci szülőházán (Szentpéteri kapu 3.) emléktáblát helyeztek el. A Magyar Hollywood Tanács születésnapján mindig megkoszorúzza azt. Bokor Balázs elnök szerint Pressburger életművét minél szélesebb körben kell megismertetni a fiatalokkal is.

Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület


(OS)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ ...a békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé."
Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ