Berlinale - Jövő héten vetítik Nagy Dénes filmjét
Dátum: 2021. február 24., szerda, 13:17

A jövő héten vetítik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Nagy Dénes első mozifilmjét, a Természetes fényt - közölték az alkotók kedden az MTI-vel.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar-lett-francia-német koprodukcióban készült alkotás egy második világháborúban szolgálatot teljesítő magyar alakulatról szól.

Mint írják, a Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet szerint Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat.

A film a katonák mindennapjait mutatja be a szakaszvezető szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény világpremierje a 71. Berlinalén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogramjában lesz.

A film rendezője a többszörösen díjazott Nagy Dénes, akinek a Természetes fény az első játékfilmje. A rendező korábban az Együtt című rövidfilmjével két díjat nyert a 38. Magyar Filmfeszmlén; Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában; Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját - emlékeztet a kommüniké.

A rendező Závada Pál regényét adaptálta vászonra. A nagyszabású képi világ megteremtését Nagy Dénes állandó alkotótársa, Dobos Tamás operatőr (Apaföld, Genezis, Fűzfa) és Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés - A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervező vezette. A filmalkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült - áll az összegzésben.

A tervek szerint tavasszal, amint kinyithatnak a mozik, a magyar nézők is láthatják a filmet, amelynek a hivatalos magyar plakátja kedden debütált - olvasható a közleményben.

A március 1. és 5. között tartandó Berlinale nagyjátékfilmes versenyprogramjában idén először szerepel két magyar film: Nagy Dénes alkotása mellett Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című mozija is szerepel a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző mozik között.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Ha hibátlanok volnánk, nem telnék annyi gyönyörűségünk abban, hogy a mások hibáit észrevegyük."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ