Berlinale - Közönség és sztárok nélkül kezdődött a fesztivál
Dátum: 2021. március 2., kedd, 8:23

Közönség és filmcsillagok nélkül, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel kezdődött hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale).

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját az idén a koronavírus-járvány miatt átszervezték. A hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartják meg - online formátumban -, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén bemutatják a regisztrált filmes szakembereknek.

A szemle 71 éves történetében először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar-lett-francia-német koprodukciót kedden, Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotását szerdán nézhetik meg a kritikusok a BMS-en.

A két magyar film 13 munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. A szakmai programok ideje alatt a nemzetközi zsűri is dolgozik, döntéseiket pénteken ismertetik. A testületet az Arany Medvével az utóbbi években díjazott művészek közül válogatták ki. Meghívták Enyedi Ildikót is, aki 2017-ben vitte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével.

Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ