Elhunyt Moldován Domokos etnográfus, opera- és filmrendező
Dátum: 2021. március 26., péntek, 17:20

Életének 78. évében elhunyt Moldován Domokos Nádasdy Kálmán-díjas opera- és filmrendező, etnográfus - tudatta a család az MTI-vel.

Moldován Domokost pénteken Budapesten érte a halál. Temetéséről később intézkednek - közölték.

Moldován Domokos 1943-ban született az erdélyi Sajóudvarhelyen. 1965-től amatőrfilmes, népzenegyűjtéssel foglalkozott. 1966-ban végzett az ELTE Bölcsészettudományi Kar néprajz szakán, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is.

1966-tól a Magyar Televízióban sorozatot készített a magyar parasztfestőkről, valamint az Egyetemi Színpadon rendezett. 1968-ban naiv művészeti gyűjteményét Kecskemét városának ajándékozta. Az 1970-es évektől a Mafilmnél néprajzi dokumentumfilmeket forgatott. A rendszerváltás után másfél évtizedig a főváros V. kerületének örmény kisebbségi önkormányzati képviselője volt. 2002-ben operarendezéseiért Nádasdy Kálmán-díjjal jutalmazták.

Híres rendezései közé tartozik az Orfeo és Euridiké című opera 1991-es, valamint a Poppea megkoronázása című mű 1994-es bemutatása. Az Örmény legenda című, a kaukázusi nép kereszténnyé válásának történetét feldolgozó tánckantátáját 2001-ben állította színpadra. Vivaldi Nagy Tigran, örmény király című operáját 2004-ben láthatta először a közönség - emlékeztet a kommüniké.

1970-ben mutatták be a Halálának halálával halsz, 1975-ben pedig a Szerelmi varázslások című filmalkotását. A halottlátó című dokumentumfilmje 1980-ben jelent meg. Kötetei közül kiemelkedőek többek kötött az lllyés Gyula élete képekben, a Weöres Sándor és Károlyi Amy élete képekben, valamint a Tisztelet Kurtág Györgynek című alkotásai.

1991-től Magyarország első magánoperájának, a Budapesti Kameraoperának alkotó-művészeti vezetője, ahol barokk és kortárs operákat mutattak be, világsztárok főszereplésével. Felesége, gyakori alkotótársa Csengery Adrienne operaénekesnő.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ