A magyar film napját ünnepli az Magyar Művészeti Akadémia
Dátum: 2021. április 21., szerda, 15:36

A magyar film napját ünnepli az Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata kezdeményezésére az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával közösen internetes filmestet szervez - közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden az MTI-vel.

2018 óta április 30. a magyar film napja, ilyenkor a magyar filmtörténet kezdeteire emlékezünk, a magyar film történeti és kortárs gazdagságát ünnepeljük. Idén a jeles dátum még különlegesebb, hiszen éppen 120 éve történt, hogy április 30-án az Uránia Tudományos Színházban, a mai Nemzeti Filmszínház elődjében bemutatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotást, A tánczot - olvasható a közleményben.

Mint írják, ebből az alkalomból az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata a magyar film ritkán látható örök értékeire szeretné felhívni a figyelmet, ezért kezdeményezésére az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával együttműködve online filmestet szervez. A magyar rövidfilm sajátos arculatával, tömörségével a játékfilmeknek is fontos alapja. Ezen az estén az érdeklődők mind a drámai, mind a lírikus vonulatból láthatnak alkotásokat, köztük egy, a jeles elődökhöz kötődő, mai kisfilm magyarországi ősbemutatóját.

A Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán, Siflis Zoltán rövidfilmjeiből összeállított válogatás az Uránia webmozijában látható. A műfajilag sokszínű program első felében három, mára klasszikussá vált rövidfilm kerül a műsorra, majd egy olyan új, a megidézett mesterek munkásságához is kötődő alkotást vetítenek online, amely Magyarországon először most lesz látható. A folytatásban az érdeklődők bepillanthatnak a magyar filmtörténet őskorába.

A filmvetítés előtt az Uránia Filmszínház emeleti kávézójában Gelencsér Gábor filmesztétával felvett szakmai bevezetőt játsszák le. Az MMA az esemény előkészítését és szakmai lebonyolítását támogatja. A filmest programja díjmentesen tekinthető meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ