Újabb versenyben a magyar operatőrök
Dátum: 2005. november 25., péntek, 12:35
Fókuszban a magyar operatőrökkel kezdődik szombat este a XIII. CAMERIMAGE filmfesztivál Lódzban. A második legnagyobb lengyel város filmfesztiváljának versenyprogramjába a Pados Gyula fényképezte Sorstalanság kapott meghívást.

Pados Gyula a Kontroll című filmmel robbant be a honi és nemzetközi köztudatba. Munkáival a Filmszemlén, Bitolában és Koppenhágában kapott rangos operatőri díjakat. A Sorstalanság című film fényképezésért Pados Gyula jelenleg versenyben van a legjobb operatőrnek járó Európa Filmdíjért Haneke, Wenders, Pawlikowski, Jeunet és Lars von Trier operatőreivel együtt.

A Nagy András által fotografált A fény ösvényei című film külföldi premierjének is a lódzi fesztivál ad otthont. Mispál Attila első játékfilmje az idei Filmszemlén hét díjat nyert el, köztük a legjobb elsőfilm és a diákzsűri díját is.

A Cseh Annamária alakította sikeres modell és a Cserhalmi György által megformált ötvösmester párhuzamos történet bemutató film operatőre, Nagy András a fiatal magyar operatőrnemzedék ígéretes tehetsége.

Salamon András Közel a szerelemhez című filmjéért 1999-ben a Kamera Hungária operatőri díját nyerte el, majd a rákövetkező évben Fésős András Balra a nap nyugszik című alkotásért a Filmszemle operatőri díját kapta meg. A 2002-es Szép napok óta Mundruczó alkotótársa, ő fényképezte A 78-as Szent Johannája, a Kis Apokrif No.1 és a Johanna című alkotásokat is. A november elején véget ért budapesti ARANYSZEM operatőr fesztiválon a játékfilm kategória díját kapta meg Mispál filmjének fényképezésért.

Koltai Lajos nemcsak a Sorstalanság rendezőjeként, de operatőrként is meghívást nyert Lódzba. Szabó István és Koltai Lajos közös munkássága előtt tisztelegve a XIII. CAMERIMAGE filmfesztivál válogatást mutat be. A hat filmet műsorra tűző programban újra találkozhat a közönség többek között a Bizalom, a Mephisto és a Redl ezredes című világhírű Szabó-filmekkel.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ