Magyar sikerek a Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon
Dátum: 2021. május 2., vasárnap, 10:48

Bergendy Péter Post Mortem című filmje két díjat kapott Portugália nemzetközi seregszemléjén, a 41. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon pénteken, amelynek a Rendezők Hete válogatásában két díjjal jutalmazták Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáját - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteken az MTI-vel.

Az NFI tájékoztatása szerint Bergendy Péter Post Mortem című filmjéért a legjobb rendezés, Zánkay Piros a legjobb forgatókönyv díját kapta Portugália május 4-én záruló nemzetközi filmfesztiválján. Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámája a Rendezők Hete válogatás legjobb filmje lett, a főszereplő Stork Natasa pedig a legjobb színésznő díját kapta.

Az NFI támogatásával készült Post Mortemet tavaly októberben kezdték vetíteni fesztiválokon, a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléjén és a varsói fesztivál válogatásában is szerepelt, Triesztben a RAI4 televízió különdíját, valamint a Mélies zsűri elismerő oklevelét is elnyerte. A Post Mortem az idén kerül a magyar mozikba.

Az első világháborút követő spanyolnátha járvány időszaka alatt játszódó kísértetfilm főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható.

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotása kiemelkedő sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok és január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai. Legutóbb Clevelandben nyerte el a legjobb közép-kelet-európai filmért járó elismerést.

Európa-szerte, Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is látható lesz a közeljövőben Horvát Lili alkotása, az NFI már 20 forgalmazási területre értékesítette a magyar mozifilmet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Egy nő még mindig kiszámíthatóbb, mint egy elektron."
Mérő László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ