Online mutatják be Kovásznai frissen felújított Habfürdő című animációját
Dátum: 2021. május 11., kedd, 16:01

Online mutatja be a Nemzeti Filmintézet (NFI) Kovásznai György frissen felújított Habfürdő című animációs filmjét május 15-én és május 16-án az NFI Filmarchívum Igazgatóság videomegosztó csatornáján - tájékoztatta a filmintézet kedden az MTI-t.

Az 1980-ban bemutatott rajzfilm 4K felbontású felújított változatát május 15-én, Kovásznai György születésnapján este hét órától tűzik műsorra, az ismétlés másnap ugyancsak este hét órától lesz látható a YouTube-on. Az online premier után a kultikus film május 27-től a magyarországi mozikba is visszatér a Pannónia Entertainment forgalmazásában - olvasható az NFI tájékoztatójában.

Kovásznai György (1934-1983) a magyar animációtörténet legavantgárdabb alakja. Merészen expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjei rést ütöttek az itthon megszokott műfaji tradíciókon - hangsúlyozza az NFI tájékoztatójában.

Mint írják, Kovásznai György egyetlen egyetlen egész estés filmje az egyik legkülönlegesebb színfolt a magyar és a nemzetközi animációs palettán, amely mára komoly rajongótáborra tett szert. A Habfürdő radikálisan szembement a korszak gyerekeknek szóló, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel, melyeknek sorát Magyarországon a János vitéz (1973) és a Lúdas Matyi (1976) indította el.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy Kovásznai György jelenben játszódó, felnőtt közönségnek készült rajzfilmjét a korabeli nézők értetlenül fogadták, a szakmát is megosztotta és pár hét alatt lekerült a mozik műsoráról. Ugyanakkor formabontó stílusa miatt a mai napig hatással van a fiatal animációs rendezőgenerációkra.

A Habfürdő, a harmadik egész estés magyar rajzfilm, amelynek restaurálása az NFI filmfelújítási és digitalizációs programja keretében valósult meg ebben az évben az ACE és a Creative Europe támogatásával. A film teljeskörű, 4K felbontású felújítását a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak mintegy harminc munkatársa készítette el négy hónap alatt.

A tájékoztató szerint egy olyan különleges film esetében, mint Kovásznai György rajzfilmje, még fokozottabban merültek fel a restaurálás etikai kérdései. A burjánzó elemekkel dolgozó látványvilág, a hullámzó vonalakból kreált figurák, a zene ritmusára pulzáló pop artos fények és színek más filmeknél még fokozottabban állították kihívás elé a restaurátorokat. Lossonczy Árpád, a Habfürdő operatőre és Másik János zeneszerző is segítette a restaurálási munkát.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ