A KAFF-on is látható válogatás a Kecskemétfilm munkáiból
Dátum: 2021. június 14., hétfő, 19:04

Az 50 éves Kecskemétfilm munkáiból is látható lesz válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) augusztus 11. és 15. között

A vetítési programban szerepel egyebek mellett a Mesék Mátyás királyról, Mondák a magyar történelemből, Cigánymesék, Leo és Fred, Vízipók csodapók és a Világlátott egérke.

Az 50. évforduló alkalmából szabadtéri kiállítás is nyílik a Kecskeméti Rajzfilmstúdió 50 évének történetéről, valamint bemutatják a stúdió születésnapja alkalmából megjelent kiadványokat - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, a közelmúltban elkészültek a Toldi-epizódok, a Kecskemétfilm jövőbeli tervei között pedig szerepel a Kecskeméti Neumann János Egyetemen animátor képzést indítani a MOME közreműködésével, valamint létrehozni a Magyar Animáció Háza Múzeumot Kecskeméten.

A Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiója 1971 nyarán alakult meg Kecskeméten az idén 80 éves Mikulás Ferenc irányításával, aki azóta is a stúdió vezetője. Az első rajzfilmszéria, amelyhez a stúdió tervezéssel és részfeladatok elvégzésével járult hozzá, az Egér a Marson volt 1975-ben.

A kecskemétiek első nagy sikere a Szabó Szabolcs rendezte Vizipók-csodapók sorozat volt, melyet 46 ország vásárolt meg. A legendás sorozatból 1983-ban mozifilm változat is készült, ami 2019-ben digitálisan felújítva ismét a mozikba került.

A Kecskemétfilm következő nagy sikere a Magyar népmesék több évada volt, melynek gyártása Jankovics Marcell vezetésével 1977-ben kezdődött. A sorozatot - amelyet időközben hungarikummá nyilvánítottak - a világhálón azóta 170 országból 134 millióan látták.

A Mesék Mátyás királyról című sorozat 1985-ben készült el, majd az egész estés film, 1987-ben pedig a stúdió felkérésére Jankovics Marcell elkészítette a Mondák a magyar történelemből című szériát.

A rendszerváltás után 35 munkatárs privatizálta a stúdiót és így 1993-ban megalakult a Kecskemétfilm Kft., ahol az ezredforduló után a 3D-s filmek készítése is megkezdődött. Az addigra méltán nagyhírű stúdió számos nemzetközi megbízást is kapott, melyek közül három egészestés film - a spanyol Chico és Rita, az ír Kells titka és a francia-japán Vörös teknős - Oscar-jelölést, a francia Loulou és az elképesztő titok pedig César-díjat kapott.

Mikulás Ferencet és az általa vezetett Kecskemétfilmet 2011-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták és egyedülálló a szakmában, hogy a stúdió kilenc Balázs Béla-díjas munkatárssal büszkélkedhet, akik között rendező, animátor és gyártásvezető is van - tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Ha nem lennének ellenségeim, ki szedné le rólam a rozsdát?"
Kálvin János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ