Csütörtökön kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen
Dátum: 2021. június 17., csütörtök, 10:08

Csütörtök délután a legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével kezdődik Szombathelyen a 8. Savaria Filmszemle, amelyhez péntektől kétnapos szakmai konferencia is társul - közölték kedden az MTI-vel a szervezők.

Idén a koronavírus-járvány keltette bizonytalanság és a szokottnál rövidebb beküldési határidő ellenére száz film érkezett a hazai és a Kárpát-medencében élő, a magyar kultúra értékei iránt elkötelezett alkotóktól - tájékoztatott Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, a Savaria Filmakadémia egyesület elnöke, a Göcsej Filmszemle és a Savaria Filmszemle alapítója.

Hozzáfűzte: változik a Savaria Filmszemle szerkezete, a Magyar Művészeti Akadémia tagozataihoz igazítva hirdették meg a kategóriákat. Triennálé-szerűen rendezik meg az eseményt, idén fotó- és filmművészet, irodalom, valamint színházművészet lehetett a téma, a következő években pedig az építészet, a formatervezés, a képzőművészet, a zene és a népművészet is a középpontba kerülhet.

Pénteken délelőtt egy kétnapos szakmai tanácskozás kapcsolódik a filmszemléhez, amely a Kárpát-medence egykori és mai filmszemléit elemzi.

A konferencia előadói között szerepel a kiadott program szerint például Fülöp József animációs filmrendező, a MOME rektora, Kollarik Tamás producer, rendező, Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál alapítója is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőjét."
Gróf Széchenyi István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ