CineFest - Sundance-díjas és Oscar-jelölt alkotás az idei programban
Dátum: 2021. július 13., kedd, 4:14

A Sundance-díjas Hive című koszovói filmet, és az Oscar-díjra jelölt Quo vadis, Aida? című boszniai drámát is láthatja a közönség a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet szeptember 10. és 18. között rendeznek meg.

A szervezők közleménye szerint a CineFest idén is igyekszik bemutatni a magyar közönségnek a világ filmművészetének legfrissebb, legkülönlegesebb és legszínvonalasabb alkotásait. Ebben az évben is több nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációsfilmet a miskolci fesztiválon láthat először a magyar közönség. A vetítések mellett lesznek szakmai programok és workshopok is.

A fesztivál idei játékfilmes versenyprogramjában vetítik Blerta Basholli koszovói rendező Hive című alkotását, amely az idei Sundance Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat, valamint a közönségdíjat is.

Az igaz történet alapján készült dráma egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Krusa faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a délszláv háborúban, a szerb megszállás alatt sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak nem nézik jó szemmel, hogy a megözvegyült Fahrije nő létére dolgozik és pénzt keres. A falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el és a kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát.

A játékfilmes versenyprogramban, magyarországi premierként lesz látható a Quo vadis, Aida? című háborús filmdráma, amely idén ott volt a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára jelölt öt alkotás között.

A Szerelmem, Szarajevó rendezője, Jasmila Zbanic új filmjében megrázóan mutatja be a srebrenicai mészárlást, a boszniai háború egyik legvéresebb eseményét. A nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel készült alkotás címszereplője, Aida tolmács az ENSZ-bázison és meg akarja menteni családtagjait, akik a szerb hadsereg megszállása után a közé a több ezer ember közé kerülnek, akik menedéket keresnek az ENSZ táborában. A fikciós cselekményszál mellett a rendező sok fájó tényt megmutat. Egyebek mellett azt is, hogy a főbűnösök mi vagyunk: az érdektelenek, a tudatlanok, a tétlenek - hangsúlyozzák az MTI-hez eljuttatott közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ