Szabó István a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál egyik díszvendége
Dátum: 2021. július 27., kedd, 14:14

Szabó István filmrendező lesz az egyik díszvendége a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF), amely az idén ünnepli fennállásának a 20. évfordulóját.

Az Oscar-díjas rendező jelen lesz Zárójelentés című filmje július 28-ai vetítésén az erdélyi városban - közölte a Szabadság című kolozsvári napilap kedden. Szabó István a TIFF zárógáláján veszi át hivatalosan is a 2018-ban neki ítélt életműdíjat, és kolozsvári tartózkodása idején mesterkurzust tart a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészeti Karán.

A július 23. és augusztus 1. között zajló TIFF vendégei között lesz még Guillermo Arriaga forgatókönyvíró, Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál vezetőségi tagja, Katriel Schory izraeli producer, Hajdu Szabolcs, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga és Uberto Pasolini rendezők.

A szervezők korábban azt közölték, hogy idén kilenc magyar filmet vetítenek a TIFF-en. A versenyprogramban szerepel Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotása, a másik nyolc film pedig a fesztivál magyar napján lesz látható. A közönség láthatja Nagy Dénes Természetes fény, Fliegauf Benedek Rengeteg - Mindenhol látlak, Felméri Cecília Spirál, Szabó István Zárójelentés, Hajdu Szabolcs Békeidő, Krasznahorkai Balázs Hasadék, Dér Asia és Haragonics Sára Anyáim története, valamint Huszárik Zoltán Szindbád című filmjét.

Idén a spanyol filmművészet áll a TIFF középpontjában, amelynek a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál a partnere.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ A világegyetem elmélet nélkül működik."
Teleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ