Jancsó 100 - Retrospektív filmvetítéseket tartanak a Filmszerész filmklubban
Dátum: 2021. agusztus 10., kedd, 15:07

Jancsó Miklós filmrendező születésének 100. évfordulója alkalmából ősztől tavaszig tartó vetítéssorozatot szerveznek a Filmszerész filmklubban: a budapesti Művész és Kino Cafe moziban szeptembertől májusig látható havonta egy Jancsó-film.

Szeptember végén lenne 100 esztendős az egyetemes filmtörténet egyik legfontosabb, legizgalmasabb rendezője, Jancsó Miklós - olvasható a Budapest Film Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a világhírű alkotó nem csak legendás filmjeivel, összetéveszthetetlen filmnyelvújító formai eszközeivel, különleges történelemszemléletével volt nagy hatással kortársaira és az utókorra is, hisz Jancsó életművéről ma is ódákat zeng számos elsőrangú, ünnepelt külföldi művész Martin Scorsesé-től Alfonso Cuarónon át Jórgosz Lánthimoszig.

A kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész születésének 100. évfordulója alkalmából nagyszabású sorozatra hívja a filmrajongókat Kovács Gellért "Filmszerész" újságíró. A jubileumi mozizást beszélgetések is kísérik, Jancsó Miklós pályájához, sokszor magánéletéhez is köthető alkotótársakat, barátokat, családtagokat hívnak meg a vetítésekre.

A kilenc filmet fordított időrendben vetítik - leginkább a jancsói játékosság nevében, de azért is, mert így, visszafelé haladva még izgalmasabb felfejteni a rendező kedvenc motívumait, és talán még különlegesebb így lépdelni Jancsó Miklós különbejáratú univerzumában - fogalmaznak a közleményben.

Szeptember 6-án a Művész moziban a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című film látható, a beszélgetésre Scherer Péter színművészt hívták meg. Ugyancsak a Művész moziban látható október 4-én az Allegro barbaro, november 8-án pedig a Szerelmem, Elektra, a vetítésekre meghívott vendég Cserhalmi György színművész és Kende János operatőr. December 6-án az Égi bárány a Kino Cafe moziban látható.

A Jancsó 100 további filmjei a Fényes szelek, a Csillagosok, katonák, a

Szegénylegények, az Így jöttem és az Oldás és kötés. A meghívott vendégek között van Bálint András, Jancsó Dávid és Hajdu Szabolcs.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ A halál nemcsak az élet vége, hanem az élet orvossága is. Sehol sem lehet olyan jól kinyújtózkodni, mint egy koporsóban"
Tillier
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ