Osztrák-német koprodukció kapta a fődíjat a Szarajevói Filmfesztiválon
Dátum: 2021. agusztus 23., hétfő, 8:38

Sebastian Meise A nagy szabadság (Grosse Freiheit) című drámája nyerte el a Szarajevó Filmfesztivál legjobb egészestés filmjének járó fődíját, a Szarajevó Szívét - közölték a szervezők csütörtök este.

A film főszereplője egy homoszexuális férfi, aki a második világháború utáni Németországban újra és újra börtönbe kerül a hírhedt 175-ös paragrafus alapján. A díj átvételekor Sebastian Meise azt mondta, hogy szívhez szóló filmet akartak készíteni, és ez sikerült is, így a Szarajevó Szíve-díjat nagyon testhezállónak érzi.

Dokumentumfilm kategóriában Az ellenállás látképei című szerb-német-francia alkotást díjazták, a legjobb rövidfilm a horvát Minden, ami következik lett, míg a diákfilmek közül a Nyári tervek című román film érdemelte ki a fődíjat.

A legjobb rendezőnek járó díjat a szerb Milica Tomovic vehette át Kelták című alkotásáért. A legjobb színész A nagy szabadság egyik főszereplője, Georg Friedrich lett, míg a legjobb színésznőnek járó díjon A domb, amelyen anyaoroszlánok üvöltenek című francia-koszovói koprodukció szereplői, Flaka Latifi, Era Balaj és Urate Shabani osztozhattak.

A tiszteletbeli Szarajevó Szíve-díjat Wim Wenders német rendező vehette át.

A pénteken záruló fesztiválon 84 film versenyzett négy kategóriában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ