Kárpátaljai alkotók nyerték a 7. Kulturális Filmek Fesztiválja fődíját
Dátum: 2021. szeptember 1., szerda, 15:35

Kovács Géza és Vass Tamás kárpátaljai alkotók A reménytelenségből érkeztek című filmje nyerte a 7. Kulturális Filmek Fesztiválja egymillió forintos fődíját - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A szervezők közlése szerint a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott 550 ezer forintos díjában részesült a második helyezett, Xantus Gábor és Xantus Áron Két pont között a végtelen című filmje, amely Kányádi Sándor költőt mutatja be.

A harmadik helyezettnek járó 250 ezer forintos díjat kapta Debreceni Kamilla és Balla Bélafilm kárpátaljai Péter-kő - Matl Péter című filmje.

Több különdíjat és egy közönségdíjat is kiosztottak. A 300 ezer forintos közönségdíjat A Canga - brazíliai magyar étterem - című filmjéért a Brazíliában élő Costa Henryco brazil-magyar alkotó vihette el.

A KESMA által felajánlott 800 ezer forintos, legjobb operatőrnek járó különdíjat a felvidéki Tomojka Vojtko Béla érdemelte ki.

Különdíjban részesült még egyebek mellett a gyergyószentmiklósi Zsigmond Attila és Zsigmond Hajnal A gyimesi gardonkészítő, Borbás Edina és Németh László Zsidó ősök nyomában Ábrahám Vera, valamint Magyari Tekla és Simó Csaba Fától fáig című alkotásai.

A versenyen az internetes közönségszavazás alapján 19 film jutott a döntőbe, a díjazottakat, közülük választotta ki a zsűri, amelynek elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, tagjai Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező és Kozári Réka, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője voltak.

Az augusztus 26. és 29. között rendezett 7. Kulturális Filmek Fesztiválján olyan portréfilmek szálltak versenybe, amelyek a magyar kultúra értékeit a Kárpát-medence és a diaszpóra helyi magyar közösségeiben tovább éltető embereket mutatnak be - közölték a szervezők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ