Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell előtt tiszteleg az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton
Dátum: 2021. szeptember 10., péntek, 14:20

Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell előtt tiszteleg az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton, a közönség több budapesti helyszínen, köztük a Szent István-bazilika előtti téren tekintheti meg a Nemzeti Filmintézet által restaurált filmkincseinket, valamint magyar vonatkozású külföldi klasszikusokat - olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, Jancsó Miklós születésének 100. évfordulójára emlékezve a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatósága befejezi a filmrendező 1990 előtti magyar filmjeinek digitális restaurálását. A szeptember 21. és 26. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maraton Fókuszban programja bemutatja a már elkészült felújításokat. A Szegénylegények szeptember 22-én a Szent István téren szabadtéri óriásvásznon lesz nézhető, majd országszerte vetíteni fogják a filmalkotást a mozikban. A seregszemle az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben is vetít Jancsó-filmeket, látható lesz többek között az Oldás és kötés, a Sirokkó, az Elektra, valamint az Isten hátrafelé megy.

A Jankovics Marcell által rendezett, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült, a népművészetet és a szecessziót egyedi módon ötvöző János vitéz című rajzfilmjét a Szent István-bazilika előtti téren fogják vetíteni. A filmalkotást idén, az NFI Filmarchívum és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésének köszönhetően Amerikában is újra bemutatták. Jankovics Marcell Ének a csodaszarvasról című filmje restaurált változatának premierjére szeptember 25-én kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A magyarok őstörténetét feldolgozó Ének a csodaszarvasról az NFI Filmarchívum restaurátor műhelyében készült el, Bacsó Zoltán operatőr és Rozgonyi Péter hangmérnök közreműködésével - emlékeztet a kommüniké.

Az idén tavasszal elhunyt Törőcsik Mari a filmes eseményen egyebek mellett Mészáros Márta Holdudvar, Fábri Zoltán Édes Anna, Jancsó Miklós Csend és kiáltás és Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjének főszerepében lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban.

A 2021-es év a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a magyar film születésének 120. jubileumi éve. Ebből az alkalomból a Magyar Pénzverő Zrt. és a Nemzeti Filmintézet együttműködése részeként elkészítettek egy emlékérmet, tisztelegve ezzel a világhírű magyar filmművészet előtt. Az emlékérem két oldalát két emblematikus alkotást, A táncz-ot és az egyik legnagyobb klasszikust, a Körhintát idéző motívumok díszítik. A Budapesti Klasszikus Film Maraton részletes programja a www.filmmaraton.hu weboldalon található - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„Az egyetlen hasznos hazugság a gyógyszer."
Platón
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ