Starlight-díjat nyert az Eltörölni Frankot című film főszereplője a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon
Dátum: 2021. szeptember 11., szombat, 14:02

Fuchs Benjámin főszereplőt Starlight-díjjal tüntették ki a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjében nyújtott alakításáért.

A Starlight-díj (International Starlight Cinema Award) a Nemzetközi Kritikusok Akadémiájának elismerése, amellyel a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legerősebb, legemlékezetesebb színészi alakítását jutalmazzák. Fuchs Benjámin az első magyar, aki Starlight-díjat nyert Velencében - áll a produkció kommunikációjával megbízott ügynökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Nemzetközi Kritikusok Akadémiája Fuchs Benjámin alakítását különösen szuggesztívnek, érzékenynek és hitelesnek értékelte. Indoklásukban hangsúlyozták Fuchs színészi alakításának rendkívüli erejét, amellyel felkelti és megtartja a néző figyelmét a film első pillanatától kezdve az utolsóig.

A díjátadón a Nemzetközi Kritikusok Akadémiája Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjére különleges atmoszférájú, fontos és megrázó alkotásként hivatkozott.

A korábbi években Starlight-díjat többek között olyan világhírű színészek kaptak, mint Al Pacino, Paz Vega, Giancarlo Giannini, Matteo Garrone, Lina Wertmüller, Malgorzata Szumowska, Alice Rohrwacher vagy Barbora Bobulova.

Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című nagyjátékfilmjének világpremierje szeptember 5-én volt a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, Critics Week szekcióban. A fekete-fehérben bemutatott filmet Velencében hatalmas tapssal fogadta a nemzetközi közönség - áll a közleményben.

Mint írják, október 7-én mutatják be a filmet színes verzióban a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában, de a hazai art mozik fekete-fehérben is vetítik.

A film 1983-ban játszódik a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ - áll a film szinopszisában.

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége játssza. A filmben fontos szerepet kapott Blénesi Kincső és Waskovics Andrea is, a további szerepekben olyan ismert színészek is láthatók, mint Bánsági Ildikó, a márciusban elhunyt Lénárt "Papi" István, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

A film operatőre Dobos Tamás, látványtervezője Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.

Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ