Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet
Dátum: 2021. szeptember 15., szerda, 15:55

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak filmklubokat szeptember közepén. A FILMIOKLUB-ok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel ismertetik meg a magyar filmet az egyetemista fiatalokkal.

Az NFI keddi közleménye szerint a klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése érdekében kezdeményezték a magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását.

Mint felidézik, néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden egyetemen működtek filmklubok, amelyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához.

"Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, óriási hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga" - idézik a közleményben Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki hozzáteszi azt is, hogy évek óta nagy sikerrel működik a Müpamozi filmklub és tavaly ősz óta a FILMIO-nak köszönhetően kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java.

"Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre, az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék a közös mozizás értékes élményét és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait" - emeli ki Káel Csaba.

A FILMIO streaming-platformnak és az egyetemek filmklubszervezőinek köszönhetően szeptember közepén indulnak a FILMIOKLUB-ok, amelyekben a filmvetítések után meghívott szakértőkkel beszélgethetnek az egyetemisták.

Az összegzésben kitérnek arra is, hogy az NFI a szervezők felkészítésére jelenléti és online oktatást is kínált, vendégül látja őket a Budapesti Klasszikus Film Maratonon és a Ludwig Múzeumban látható Nagylátószög - 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon is.

A filmklubszervezők számára az NFI lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát - írják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„Nincs könnyebb dolog a világon, mint leszokni a dohányzásról... Én már 137-szer megtettem ezt".
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ