Magyar és román játékfilmek a marosvásárhelyi 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon
Dátum: 2021. szeptember 17., péntek, 15:51

A magyar és a román filmgyártás legfrisseb alkotásaiból készült válogatást láthat a közönség a marosvásárhelyi 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelyet szeptember 29. és október 3. között rendeznek meg az erdélyi városban - közölték csütörtökön a szervezők.

A seregszemle programjában szerepel Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény, amelyet az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rangos elismerésével, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjaztak. A magyar-lett-francia-német koprodukció Závada Pál regénye alapján készült, és a magyar katonák sorsát követi nyomon a második világháború idején a megszállt Szovjetunió területén.

A fesztiválon megnézheti a közönség Szabó István Zárójelentés című filmjét is, amely olyan neves színészeket vonultat fel, mint Klaus-Maria Brandauer, Eperjes Károly, Udvaros Dorottya, Stohl András vagy Csomós Mari. Levetítik Herendi Gábor legújabb közönségfilmjét, a Toxikomát is, amely Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul.

A kolozsvári Felméri Cecília első mozifilmje, a Spirál is szerepel a programban, akárcsak Krasznahorkai Balázsnak a Máramarosi-havasokban játszódó, Hasadék című filmje, amelynek főszereplője, Molnár Levente a filmben nyújtott alakításáért májusban megkapta a legjobb színésznek járó díjat a Sao Pauló-i Cinefantasy nemzetközi filmes seregszemlén. Az alkotás elnyerte a legjobb játékfilmnek járó elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A román filmgyártást képviseli Radu Jude Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó című filmje, amely elnyerte az idei Berlinálé fődíját, az Arany Medvét. Szerepel a programban az És ma is élnek, ha meg nem haltak című film, amelynek rendezője Tudor Cristian Jurgiu. Radu Muntean hetedik nagyjátékfilmjét, a Havasgáld című alkotást is megnézheti a közönség, akárcsak Lucian Pintilie A tölgy című, 1992-ben rendezett alkotásának 4K-ban felújított változatát.

A fesztivál szervezőinek korábbi tájékoztatása szerint 838 rövidfilmet neveztek a versenyprogramba, amelybe végül 40 rövidfilmet - 25 animációt, 11 kisjátékfilmet, két dokumentumfilmet és két kísérleti filmet - válogattak be, a többi között 9 magyar, 6 francia, 5 orosz és 4 romániai alkotást.

A fesztivál zsűrijét az idén Milos Itic, Tudor Cristian Jurgiu, Kocsis Ágnes, Titus Muntean és Visky Ábel filmrendezők alkotják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ