Enyedi Ildikó közreműködésével mutatják be Berlinben Erdély Miklós filmes munkásságát
Dátum: 2021. szeptember 23., csütörtök, 11:21

A világhírű magyar filmrendező, Enyedi Ildikó közreműködésével mutatják be a magyar neoavantgárd legfontosabb alkotójaként számon tartott Erdély Miklós filmes munkásságát Berlinben a német főváros magyar kulturális intézetében (Collegium Hungaricum Berlin - CHB).

Az intézet a magyar film megújításán dolgozó fiatal művészek legendás műhelye, a Balázs Béla Stúdió (BBS) munkáit bemutató sorozatában tűz műsorra két alkotást Erdély Miklóstól.

A Verzió című 1981-es kísérleti filmet és a Tavaszi kivégzés című 1985-ös rövid játékfilmet azért éppen Enyedi Ildikó közreműködésével mutatják be a berlini közönségnek, mert a rendező a főiskolai évei alatt tagja volt az Erdély Miklós vezette Indigo (Interdiszciplináris Gondolkodás) művészeti csoportnak, és pályáját a BBS-ben kezdte experimentális ihletésű rövidfilmekkel.

A két művészt mély barátság kötötte össze, és Enyedi Ildikó mestere és barátja előtt tisztelgett a Simon mágus című 1999-es nagyjátékfilmjével - emelték ki a CHB közleményében.

A két Erdély Miklós-filmet szerdán vetítik a CHB-ban és az intézet online mozitermében. Az esemény egybeesik Enyedi Ildikó A feleségem története című új nagyjátékfilmje magyarországi premierjével, amelynek alkalmából online és hagyományos közönségtalálkozót is tartanak a rendezővel. Ezért Enyedi Ildikó a berlini rendezvényre is online kapcsolódik be, Erdély Miklós művészetéről Claus Löser német filmtörténésszel, kurátorral beszélget.

A BBS az 1956-os forradalom utáni konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült, évente egy átlagos nagyjátékfilm költségvetéséből gazdálkodhatott. Az összeget az alkotók bemutatási kötelezettség nélkül használhatták fel filmterveik megvalósítására, ami nemcsak a filmrendezők, de a kor képzőművészei számára is szokatlanul nagy alkotói szabadsággal járt. A magyar neoavantgárd számos képviselője a stúdióban valósította meg filmes munkáit, többek között a mára nemzetközileg elismert Maurer Dóra, és nem utolsó sorban az 1986-ban elhunyt Erdély Miklós, aki elméleti és művészeti szövegei, installációi, akció- és performanszművészete, valamint művészetpedagógiai munkássága mellett a BBS tagjaként számos filmet is forgatott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Jó ember vagyok, nem haragszom arra, akit megbántottam."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ