Idén már háromnapos lesz a Magyar Speciális Független Filmszemle
Dátum: 2021. november 13., szombat, 12:53

Idén már három napon át, november 16. és 18. között rendezik meg a budapesti Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karon a Magyar Speciális Független Filmszemlét, amelyen fogyatékossággal élők, pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint független filmesek és diákok alkotásai mutatkoznak be.

A speciális filmszemle több mint 12 éves múltra tekint vissza - hangsúlyozta Fábián Gábor, a filmszemle főszervezője a szerdai sajtótájékoztatón.

Kezdetben vidéken szervezték meg jóval kisebb keretek között, általában 15-20 filmmel, a rendezvény az évek során nemzetközivé nőtte ki magát. Az idén 230 filmet neveztek mintegy 50 országból. A nemzetközi mezőnyben a profi filmesek vannak túlsúlyban, csak Iránból mintegy 40 film érkezett, de India, Peru és az Egyesült Államok is képviselteti magát.

A rendezvény november 16-án, a nulladik nappal veszi kezdetét az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karán, ahol filmes szakmai fórumot tartanak, délután pedig két vetítési blokk várja az érdeklődőket. November 17-én és 18-án az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben folytatódnak a vetítések, de lesznek kísérőprogramok is: egyebek mellett animációs workshopot tartanak. Makk Károly Szerelem című filmjének vetítésével megemlékeznek az idén áprilisban elhunyt Törőcsik Mari színésznőről, aki több speciális filmszemlén vett részt.

Az ünnepélyes díjátadót november 18-án tartják, két szekcióban osztják ki az elismeréseket: külön a fogyatékossággal élő alkotóknak és a professzionális filmeseknek.

Minden évben nagy élmény találkozni az alkotókkal, akiknél évről évre látható a fejlődés - hangsúlyozta Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, a filmszemle zsűrijének tagja. Megjegyezte: a filmszemlére nagyon megrázó filmek érkeztek, nehéz volt közülük válogatni.

A fogyatékosságal élő emberek számára nagyon sokat jelent, hogy be tudják mutatni életüket azoknak is, akik eddig idegenül néztek rájuk, a társadalmi beilleszkedés "alapköve, hogy ismerjük egymást" - mondta a szakember.

A sajtótájékoztatón Varsányi Ferenc Balázs Béla és Emmy-díjas rendező nyitotta meg a Csapó 1 elnevezésű, fogyatékossággal élő emberek számára kiírt, a mozgóképkészítésről szóló rajzpályázat legjobb alkotásaiból rendezett kiállítást az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. A pályázatot Balogh Róbert Krisztián nyerte Berettyóújfaluból.

A filmszemle grafikai megjelenéseihez a rajzpályázatra érkezett alkotásokból válogattak, a plakáton és a műsorfüzetben is ezeket használták fel - tette hozzá Fábián Gábor. A kiállított képek november 18-ig tekinthetők meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ